Łosoś z grilla to jeden z najbardziej klasycznych sposobów przyrządzania tej popularnej ryby. Faktycznie, łosoś jest dość tłustą rybą, więc grilluje się dobrze bez konieczności dodawania tłuszczu. Jeżeli takiego łososia uprzednio zamarynować, to jego smak dodatkowo nabierze aromatów. Marynowany łosoś z grilla to danie, które właśnie Wam dzisiaj proponuję. Do łososia fajnie pasuje bulgur z warzywami – banalny w przygotowaniu, ciekawy w smaku. Danie kolorystycznie zachęca (mam taką nadzieję) do konsumpcji. W sumie to bardzo prosty i szybki obiad. Zachęcam do wypróbowania.

 

ŁOSOŚ Z GRILLA

SKŁADNIKI:

  • 2 ładne dzwonka z łososia o wadze 250 gramów każde;
  • kilka gałązek świeżego tymianku;
  • oliwa z oliwek;
  • 200 gramów bulguru;
  • garść dymki;
  • garść natki pietruszki;
  • garść zielonego groszku;
  • 1 czerwona papryka;
  • mielona kurkuma;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dwa ładne dzwonka z łososia, każdy o wadze około 250 gramów, dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Posól je i przełóż je do miski; dodaj kilka gałązek świeżego tymianku i wlej jedną łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszaj rybę w przyprawach; miskę przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

2. Do ryby proponuję bulgur (kasza z pszenicy twardej) z warzywami. Aby go przygotować potrzebne będą: 200 gramów bulguru, garść dymki, garść natki pietruszki, garść zielonego groszku, jedna czerwona papryka.

 

3. Dymkę oraz natkę pietruszki posiekaj drobno. Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion, umyj, osusz i pokrój w drobną kosteczkę.

 

4. Do garnka wlej 2 szklanki gorącej wody; gdy zawrze wrzuć listki świeżego tymianku (z kilku gałązek) oraz nieco soli.

 

5. Do wrzącej wody wsyp 200 gramów bulguru.

 

6. Kasza bulgur ma taki sobie kolor. Aby to poprawić dodaj pół łyżeczki mielonej kurkumy. Dzięki temu kolor kaszy będzie bardzo ładny, a sama kasza nabierze również lepszego smaku.

 

7. Bulgur gotuj około 10 minut; w tym czasie woda powinna niemal całkowicie odparować. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw, aż kasza wchłonie resztę wody, spęcznieje i stanie się miękka.

 

8. Łososia wyjmij z lodówki kilka minut przed jego grillowaniem. Oczyść go z marynaty i smaż na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż stanie się chrupiący z zewnątrz, ale w środku pozostanie soczysty.

 

9. Do bulguru wrzuć posiekane dymkę, natkę pietruszki i paprykę.

 

10. Dodaj również garść wcześniej podgotowanego zielonego groszku.

 

11. Bulgur wymieszaj, dopraw do smaku, jeżeli to konieczne. Nałóż na talerz grillowanego łososia, obok wyłóż bulgur z warzywami. Łosoś z grilla smakuje najlepiej podawany od razu po przygotowaniu.

Zobacz również

2 thoughts on “Łosoś z grilla z bulgurem z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *