ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

Łosoś w mleku kokosowym to kolejny przykład na to, że w domu można zrobić szybki i smaczny obiad, w dodatku bez posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych. Oczywiście odradzam gotowanie osobom, które „przypalają” wodę na herbatę, ale jeżeli choć trochę macie pojęcia o gotowaniu to danie zaspokoi nie tylko Wasz apetyt, ale również podbuduje Wasze umiejętności kulinarne. Wypróbuj ten przepis na łososia, by przekonać się, że mam rację.

 

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów świeżego łososia bez skóry i ości;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry;
  • garść orzechów ziemnych niesolonych;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • 5 cm kawałek świeżego imbiru;
  • garść zielonej fasolki szparagowej;
  • 100 gramów ryżu basmati;
  • 100 gramów czarnej soczewicy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Oczywiście ryż i soczewicę możesz zastąpić dowolnym ryżem, np. kolorowym lub brązowym.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

2. Świeżą fasolkę szparagową pozbaw włóknistych końcówek i pokrój ją na około 2 centymetrowe kawałki. Nastaw i gotuj w osobnych naczyniach ryż i soczewicę.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

3. Pokrój w cienkie paseczki obrany imbir, posiekaj drobno obrany czosnek i papryczkę chilli. Przygotuj pół pęczka liści świeżej kolendry.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

4. Fasolkę szparagową wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotuj kilka minut od ponownego zagotowania wody, a następnie odcedź i przelej szybko zimną wodą. Podgotowaną fasolkę odstaw na bok.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

5. Rozgrzej na patelni do średniej temperatury trochę oleju arachidowego (lub dowolnego roślinnego) i wrzuć imbir, papryczkę chilli i czosnek. Smaż składniki około 1 minuty często mieszając, aż uwolnią się aromaty.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

6. Dodaj na patelnię 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Uważaj – jest bardzo ostra!

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

7. Zamieszaj wszystkie składniki na patelni i wrzuć posiekaną (przygotowaną wcześniej) połowę pęczka liści kolendry.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

8. Smaż wszystko 1 minutę, a gdy poczujesz już aromat przesmażonej pasty curry (może lekko gryźć w nosie…) wrzuć na patelnię łososia i wlej mleczko kokosowe.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

9. Podkręć gaz pod patelnią, delikatnie zamieszaj wszystko, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i duś rybę kilka minut, aż zmięknie, a mleczko kokosowe zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

10. Wrzuć na patelnię podgotowaną fasolkę szparagową.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

11. Wrzuć posiekaną drugą połowę pęczka świeżej kolendry, a następnie dopraw danie 1 łyżką sosu rybnego.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

12. Dopraw danie również 1 łyżką sosu sojowego.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

13. Koniecznie wciśnij na patelnię sok z limonki. Spróbuj – jeżeli trzeba dopraw jeszcze którymś z uprzednio dodanych sosów. Danie jest dobre wtedy, kiedy Tobie smakuje.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

14. Zmieszaj ze sobą ugotowane wcześniej ryż i soczewicę. Wyłóż je na talerze.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

 

15. Łosoś w mleku kokosowym znakomicie smakuje z ryżem, posypany świeżą kolendrą i zmiażdżonymi orzeszkami arachidowymi, podany z połówką limonki do doprawienia już na talerzu.

ŁOSOŚ W MLEKU KOKOSOWYM po tajsku

Zjedz TATARA z ŁOSOSIA przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *