ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

Łosoś pieczony z efektowną sałatką to danie dla amatorów smaków raczej zdecydowanych. Łosoś pieczony jest bowiem w przyprawach azjatyckich, a sałatka podana do niego zawiera bulgur, koper włoski i pestki granatu. Myślę, że warto spróbować – zachęcam. Sałatkę można podać albo na gorąco, albo w temperaturze pokojowej – smakuje tak samo dobrze. Surowy koper włoski w tej sałatce jest rewelacyjny; jeżeli nie znasz jego smaku ta sałatka jest najlepszym daniem do jego wypróbowania, ponieważ koper jedynie delikatnie uzupełnia jej smak, a nie dominuje w niej.

 

ŁOSOŚ PIECZONY

SKŁADNIKI:

  • dwa około 200 gramowe kawałki fileta z łososia;
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”;
  • 1 cebula czerwona;
  • pół papryczki chilli;
  • mały kawałek świeżego imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • 1 cytryna;
  • kilka pomidorów suszonych (w oliwie);
  • 1 szklanka bulguru;
  • 1 bulwa kopru włoskiego;
  • kmin rzymski;
  • pestki granatu;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dwa około 200 gramowe kawałki fileta z łososia; oczyść je, pozbaw ości, umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

2. Do malaksera wrzuć 1 cebulę czerwoną, pół papryczki chili, mały kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, dolej 3 łyżki sosu sojowego i trochę soku z cytryny (do smaku).

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

3. Zmiksuj składniki sosu, po czym dodaj 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej „5 smaków”. Ponownie zmiksuj wszystko. Sos może być zmiksowany albo na gładko, albo pozostawiony częściowo w drobnych kawałkach – zrób tak, jak lubisz.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

4. Sos rozłóż na dnie żaroodpornego naczynia, a na jego wierzch nałóż łososia skórą do góry. Rybę dobrze, ale delikatnie „wgnieć” w sos, aby ten dobrze oblepił łososia. Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę) na 15 minut.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

5. Kilka pomidorów suszonych (w oleju) wrzuć do blendera i zmiksuj je. Jedną szklankę bulguru wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj zmiksowane wcześniej suszone pomidory i odrobinę soli. Całość gotuj przez około 5 minut, aż woda prawie całkowicie odparuje. Wtedy zdejmij garnek z gazu, przykryj go pokrywką i pozostaw na 10 minut, aż bulgur ładnie napęcznieje i wchłonie resztkę wody.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

6. Jedną sporą bulwę kopru włoskiego pokrój na kawałki – listki odetnij i odłóż na bok.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

7. Przełóż pokrojony koper do malaksera i zmiksuj delikatnie, aby uzyskać drobną kostkę. Zmiksowany koper przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, posiekane listki kopru włoskiego, łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i trochę soku z cytryny do smaku. Posól, zamieszaj, odstaw na bok.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

8. Bulgur powinien być już napęczniały i miękki, suszone pomidory powinny oddać juz swój smak.  Spulchnij go widelcem.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

9. Bulgur przełóż do miski. Dodaj do niego sałatkę z kopru włoskiego i trochę pestek granatu (jak dobyć pestki z granatu dowiesz się <<TUTAJ>>). Sałatkę dopraw solą, pieprzem i zamieszaj.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

10. Łososia wyjmij z piekarnika. Kawałki ryby wyjmij z naczynia i delikatnie oczyść ze spodu z przypieczonego sosu.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru

 

11. Łosoś pieczony z chrupiącą skórką podawaj z orzeźwiającą sałatką z bulguru i kopru włoskiego.

ŁOSOŚ PIECZONY z sałatką z bulguru


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *