Łosoś pieczony po chińsku z sałatką z bulguru

Łosoś marynowany w sosie sojowym, imbirze i chili, a następnie pieczony i podany z sałatką z bulgurem i fenkułem.

Łosoś pieczony z efektowną sałatką to danie dla amatorów smaków raczej zdecydowanych. Łosoś pieczony jest w przyprawach azjatyckich, a sałatka podana do niego zawiera m.in. bulgur i fenkuł. Myślę, że warto spróbować, zachęcam. Sałatkę można podać albo na gorąco, albo w temperaturze pokojowej, smakuje tak samo dobrze. Surowy koper włoski w tej sałatce jest rewelacyjny; jeżeli nie znasz jego smaku ta sałatka jest najlepszym daniem do jego wypróbowania, ponieważ koper jedynie delikatnie uzupełnia jej smak, a nie dominuje w niej.

Składniki

dwa około 200 gramowe kawałki fileta z łososia;
1 łyżeczka przyprawy „chińskie 5 smaków”;
1 cebula czerwona;
pół papryczki chilli;
mały kawałek świeżego imbiru;
2 ząbki czosnku;
3 łyżki sosu sojowego;
1 cytryna;
kilka pomidorów suszonych (w oliwie);
1 szklanka bulguru;
1 bulwa kopru włoskiego;
kmin rzymski;
pestki granatu;
oliwa extra vergine;
sól, pieprz;

Łosoś pieczony przepis

Przygotuj dwa około 200 gramowe kawałki fileta z łososia, oczyść je, pozbaw ości, umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.

Do malaksera wrzuć 1 cebulę czerwoną, pół papryczki chili, mały kawałek świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, dolej 3 łyżki sosu sojowego, a także  trochę soku z cytryny (do smaku). Zmiksuj składniki sosu, a następnie dodaj 1 łyżeczkę przyprawy chińskiej „5 smaków”. Ponownie zmiksuj wszystko. Sos może być zmiksowany albo na gładko, albo pozostawiony częściowo w drobnych kawałkach, zrób tak, jak lubisz.

Sos rozprowadź na dnie żaroodpornego naczynia, a na jego wierzch nałóż łososia skórą do góry. Rybę dobrze, ale delikatnie „wgnieć” w sos, aby ten dobrze oblepił łososia. Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na górną półkę) na 15 minut.

Kilka pomidorów suszonych (w oleju) wrzuć do blendera i zmiksuj je. Jedną szklankę bulguru wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wody. Dodaj zmiksowane wcześniej suszone pomidory i odrobinę soli. Całość gotuj przez około 5 minut, aby woda prawie całkowicie odparowała. Wtedy zdejmij garnek z gazu, przykryj go pokrywką i pozostaw na 10 minut, aż bulgur ładnie napęcznieje i wchłonie resztkę wody.

Porada-> alternatywnie bulgur możesz zalać wrzątkiem, przykryć garnek pokrywką i pozostawić na kilkanaście minut.

Jedną sporą bulwę kopru włoskiego pokrój na kawałki, listki odetnij i odłóż na bok. Przełóż pokrojony koper do malaksera i zmiksuj delikatnie, aby uzyskać drobną kostkę. Zmiksowany koper przełóż do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy, posiekane listki kopru włoskiego, łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego i trochę soku z cytryny do smaku. Posól i zamieszaj, a następnie odstaw na bok.

Bulgur powinien być już napęczniały i miękki, suszone pomidory powinny oddać już swój smak. Spulchnij go widelcem, a następnie przełóż do miski. Dodaj do niego sałatkę z kopru włoskiego i trochę pestek granatu. Sałatkę dopraw solą, pieprzem i zamieszaj.

Łosoś pieczony sposób podania

Łososia wyjmij z piekarnika. Kawałki ryby wyjmij z naczynia i delikatnie oczyść ze spodu z przypieczonego sosu. Podawaj z orzeźwiającą sałatką z bulguru i kopru włoskiego.


Poznaj przepis na knedle z morelami oraz przepis na bulgur z warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *