Łosoś pieczony w miodzie to super szybkie danie. Oto dla Was kompletne danie, czyli łosoś pieczony w glazurze z miodu, podany z ryżem kokosowym i mieszanką warzyw azjatyckich – powinno smakować wszystkim. Jeżeli nie lubisz łososia spróbuj z inną rybą, ale nie gwarantuję efektu… Dodatek mrożonych warzyw azjatyckich znacznie ułatwia sprawę. Całe danie, czyli łosoś pieczony w miodzie z sezamem z ryżem i warzywami azjatyckimi jest posiłkiem kompletnym, pożywnym i bardzo aromatycznym. Ale przede wszystkim przepysznym.

 

ŁOSOŚ PIECZONY W MIODZIE

SKŁADNIKI:

  • 450 gramowy kawałek fileta z łososia;
  • 250 gramów ryżu jaśminowego;
  • olej sezamowy nieprażony;
  • 2 cytryny;
  • miód;
  • 1 duża szklankę mleczka kokosowego;
  • ziarna białego sezamu;
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw azjatyckich;
  • słodko-ostry sos chilli;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż jaśminowy (1 duża szklanka) dobrze opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Wlej 1 dużą szklankę zimnej wody i pozostaw ryż na 15 minut.

 

2. Fileta z łososia przełóż do nasmarowanego olejem sezamowym naczynia żaroodpornego.

 

3. Posól rybę, popierz, wysmaruj ją łyżką oleju sezamowego.

 

4. Posyp rybę ziarnami sezamu tak, aby pokrył ją dość dokładnie.

 

5. Na rybę zetrzyj skórkę z cytryny; całość polej dwoma łyżkami miodu. Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni – piecz około 15 minut w zależności od grubości fileta.

 

6. Do ryżu z wodą dolej 1 dużą szklankę mleczka kokosowego, wyciśnij sok z 1 cytryny, wstaw na gaz i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, aż ryż wchłonie płyny (na jedną porcję ryżu przypada 1 szklanka wody i 1 szklanka mleczka kokosowego).

 

7. Wyłącz gaz pod garnkiem z ryżem, przykryj go i odstaw, aż ryż spęcznieje (około 10 minut).

 

8. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i wrzuć 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw azjatyckich. Smaż około 5 minut, a na koniec wlej do nich 2 łyżki słodko-ostrego sosu chili.

 

9. Wyjmij łososia z piekarnika i pozostaw na 2 minuty na wierzchu – łosoś pieczony w miodzie jest już gotowy, ale potrzebuje chwilę ochłonąć…

 

10. Wyłóż ryż i warzywa na talerz.

 

11. Łosoś pieczony w miodzie z sezamem koniecznie należy ozdobić tuż przed podaniem listkami świeżej kolendry, które znakomicie wzbogacą smak dania.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *