ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

Łosoś pieczony w miodzie to super szybkie danie. Oto dla Was kompletne danie, czyli łosoś pieczony w glazurze z miodu, podany z ryżem kokosowym i mieszanką warzyw azjatyckich – powinno smakować wszystkim. Jeżeli nie lubisz łososia spróbuj z inną rybą, ale nie gwarantuję efektu… Dodatek mrożonych warzyw azjatyckich znacznie ułatwia sprawę. Całe danie, czyli mój łosoś pieczony w miodzie jest posiłkiem kompletnym, pożywnym i bardzo aromatycznym. Ale przede wszystkim przepysznym.

 

ŁOSOŚ PIECZONY W MIODZIE

SKŁADNIKI:

  • 450 gramowy kawałek fileta z łososia;
  • 250 gramów ryżu jaśminowego;
  • olej sezamowy nieprażony;
  • 2 cytryny;
  • miód;
  • 1 duża szklankę mleczka kokosowego;
  • ziarna białego sezamu;
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw azjatyckich;
  • słodko-ostry sos chilli;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ryż jaśminowy (1 duża szklanka) dobrze opłucz pod bieżącą wodą i przełóż do garnka. Wlej 1 dużą szklankę zimnej wody i pozostaw ryż na 15 minut.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

2. Fileta z łososia przełóż do nasmarowanego olejem sezamowym naczynia żaroodpornego.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

3. Posól rybę, popierz, wysmaruj ją łyżką oleju sezamowego.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

4. Posyp rybę ziarnami sezamu tak, aby pokrył ją dość dokładnie.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

5. Na rybę zetrzyj skórkę z cytryny; całość polej dwoma łyżkami miodu. Wstaw łososia do piekarnika nagrzanego do 200 stopni – piecz około 15 minut w zależności od grubości fileta.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

6. Do ryżu z wodą dolej 1 dużą szklankę mleczka kokosowego, wyciśnij sok z 1 cytryny, wstaw na gaz i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, aż ryż wchłonie płyny (na jedną porcję ryżu przypada 1 szklanka wody i 1 szklanka mleczka kokosowego).

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

7. Wyłącz gaz pod garnkiem z ryżem, przykryj go i odstaw, aż ryż spęcznieje (około 10 minut).

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

8. Na patelnię wlej 2 łyżki oleju i wrzuć 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw azjatyckich. Smaż około 5 minut, a na koniec wlej do nich 2 łyżki słodko-ostrego sosu chili.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

9. Wyjmij łososia z piekarnika i pozostaw na 2 minuty na wierzchu – łosoś pieczony w miodzie jest już gotowy, ale potrzebuje chwilę ochłonąć…

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

10. Wyłóż ryż i warzywa na talerz.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

 

11. Łosoś pieczony w miodzie koniecznie należy ozdobić tuż przed podaniem listkami świeżej kolendry, które znakomicie wzbogacą smak dania.

ŁOSOŚ PIECZONY w MIODZIE z sezamem

ŁOSOŚ PIECZONY nieco inaczej podany przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *