ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

Łosoś pieczony marynowany to kombinacja smaków słonego, słodkiego, ostrego i kwaśnego. To często spotykana kombinacja w kuchniach Wschodu. Aby te smaki uzyskać możesz użyć takich składników, jakie Ci tylko przyjdą do głowy. Od dłuższego czasu używam sosu sojowego o obniżonej o 40 % zawartości soli, dzięki czemu odczuwam jego smak w potrawach, a nie tylko mocny smak soli. Taki sos sojowy bez problemu kupisz w sklepach, a jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego. Przygotowany według tego przepisu łosoś pieczony marynowany będzie ozdobą każdego stołu.

 

ŁOSOŚ PIECZONY MARYNOWANY

SKŁADNIKI:

  • kawałek łososia o wadze 250 gramów;
  • 1 pomarańcza;
  • sos sojowy o obniżonej zawartości soli;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • miód dobrej jakości;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki marynaty.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

2. Wyciśnij sok z pomarańczy.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

3. Sok z pomarańczy przelej do miski (będzie go około 4 łyżek). Wlej do miski 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, dodaj 1 łyżkę startego świeżego imbiru oraz obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Łosoś pieczony marynowany po azjatycku musi pięknie wyglądać…

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

4. Wymieszaj marynatę i włóż do niej kawałki łososia skórą do góry tak, aby ryba była w całości przykryta marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na godzinę.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

5. Wyjmij rybę z marynaty i przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego nasmarowaną olejem folią aluminiową. Piecz łososia w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut, w zależności od grubości kawałka.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

6. W międzyczasie przygotuj sos – w tym celu marynatę, w której moczył się łosoś przelej do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

7. Na talerzu ułóż surówkę z pora, a na nią nałóż kilka plasterków marynowanego imbiru oraz wasabi (ogólnodostępne składniki do sushi).

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

8. W międzyczasie sos powinien ładnie odparować i zgęstnieć.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

9. Upieczony łosoś powinien mieć piękny kolor od marynaty i być soczysty w środku – pamiętaj: lepiej rybę nie dopiec, niż przepiec.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

 

10. Ułóż łososia na talerzu obok surówki i polej gęstym sosem miodowo-pomarańczowym. Posyp całość odrobiną drobno posiekanej dymki. Łosoś pieczony marynowany jest gotowy.

ŁOSOŚ PIECZONY marynowany po azjatycku

ŁOSOŚ z piekarnika INACZEJ przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *