Łosoś pieczony marynowany po azjatycku to kombinacja smaków słonego, słodkiego, ostrego i kwaśnego. To często spotykana kombinacja w kuchniach Wschodu. Aby te smaki uzyskać możesz użyć takich składników, jakie Ci tylko przyjdą do głowy. Od dłuższego czasu używam sosu sojowego o obniżonej o 40 % zawartości soli, dzięki czemu odczuwam jego smak w potrawach, a nie tylko mocny smak soli. Taki sos sojowy bez problemu kupisz w sklepach, a jest zdrowszy i smaczniejszy od tradycyjnego. Przygotowany według tego przepisu łosoś pieczony marynowany po azjatycku będzie ozdobą każdego stołu.

 

ŁOSOŚ PIECZONY MARYNOWANY

SKŁADNIKI:

  • kawałek łososia o wadze 250 gramów;
  • 1 pomarańcza;
  • sos sojowy o obniżonej zawartości soli;
  • kawałek świeżego imbiru;
  • 1 duży ząbek czosnku;
  • miód dobrej jakości;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki marynaty.

 

2. Wyciśnij sok z pomarańczy.

 

3. Sok z pomarańczy przelej do miski (będzie go około 4 łyżek). Wlej do miski 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, dodaj 1 łyżkę startego świeżego imbiru oraz obrany i zmiażdżony ząbek czosnku. Łosoś pieczony marynowany po azjatycku musi pięknie wyglądać…

 

4. Wymieszaj marynatę i włóż do niej kawałki łososia skórą do góry tak, aby ryba była w całości przykryta marynatą. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na godzinę.

 

5. Wyjmij rybę z marynaty i przełóż do żaroodpornego naczynia wyłożonego nasmarowaną olejem folią aluminiową. Piecz łososia w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10-15 minut, w zależności od grubości kawałka.

 

6. W międzyczasie przygotuj sos – w tym celu marynatę, w której moczył się łosoś przelej do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu.

 

7. Na talerzu ułóż surówkę z pora, a na nią nałóż kilka plasterków marynowanego imbiru oraz wasabi (ogólnodostępne składniki do sushi).

 

8. W międzyczasie sos powinien ładnie odparować i zgęstnieć.

 

9. Upieczony łosoś powinien mieć piękny kolor od marynaty i być soczysty w środku – pamiętaj: lepiej rybę nie dopiec, niż przepiec.

 

10. Ułóż łososia na talerzu obok surówki i polej gęstym sosem miodowo-pomarańczowym. Posyp całość odrobiną drobno posiekanej dymki. Łosoś pieczony marynowany po azjatycku jest gotowy.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *