ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

Łosoś to bardzo popularna i… bardzo droga ryba. Ma w miarę neutralny, subtelny smak, dzięki czemu lubią ja nawet osoby nie przepadające za rybami. Jest bardzo zdrowa, choć dzisiaj trudno o dzikiego łososia, a te sprzedawane w sklepach choć hodowane w morzu, to jednak karmione sztucznie. Nie ma jednak co marudzić, raz na czas łosoś powinien znaleźć się na naszych talerzach. A że drogi? Poluj na okazje, nie kupuj gotowych filetów po 80 PLN za kilogram, bo pójdziesz z torbami. Czekaj na okazję i kup całą patroszoną rybę, gdy będzie w ofercie za około 25 PLN za kilogram. Ja pokażę Ci, jak ją podzielić i jakie korzyści da i takie rozwiązanie.

 

ŁOSOŚ

SKŁADNIKI:

  • łosoś świeży o wadze blisko 3 kilogramów;
  • duży nóż do filetowania ryb;
  • woreczki do mrożenia żywności;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zakładam, że upolowałaś/łeś patroszonego łososia w okazyjnej cienie, czyli poniżej 30 PLN za kilogram. Twój łosoś ma pewnie blisko 3 kilogramy, albo i więcej. Trzeba się nim zająć, najlepiej zaraz po jego zakupie – pod żadnym pozorem nie zostawiaj ryby w worku, czy innych opakowaniach. Trzeba ją wyfiletować, podzielić i zamrozić we właściwy sposób.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

2. Zaczynamy. Natnij rybę tuż za głową – w poprzek. Następnie włóż nóż płaską stroną pod górny płat ryby (w poprzek) i dociśnij nóż do kręgosłupa ryby. Delikatnie nacinając płat przesuwaj nóż wzdłuż kręgosłupa w kierunku ogona odkrawając górny filet.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

3. Odcinaj górny płat ryby aż do ogona.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

4. Odcięty płat ryby odłóż na bok. Pora zając się pozostałymi elementami ryby.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

5. Odkrój głowę i ogon. Odciąłem ogon z nieco większą częścią ryby, ponieważ potrzebowałem go na wywar rybny. Gdy zależy Ci jedynie na filecie odetnij jedynie samą płetwę ogonową.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

6. Włóż nóż pod kręgosłup i podobnie jak w przypadku górnego fileta delikatnie nacinając dolny płat ryby odcinaj go dociskając nóż płaską stroną do kręgosłupa.

UWAGA: Wykrawując filety staraj się odciąć z kręgosłupa jak najwięcej mięsa.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

7. Mamy już wykrojone dwa piękne filety z łososia, trzeba je teraz oczyścić.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

8. Dociskając delikatnie nóż do powierzchni fileta wykrój od jego środka wykrój tzw. brzuszki, czyli ości od kręgosłupa do brzucha wraz z tłuszczykiem na brzuchu ryby.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

9. Jeżeli zrobisz to dobrze pozbędziesz się większości ości i tłuszczu rybnego, zostanie czysty, piękny filet. Spokojnie, „brzuszki” wykorzystamy, jak należy. Nic się nie zmarnuje.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

10. Na koniec odkrój nadmiar skóry, jaki pozostał na brzegach fileta.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

11. Twój pierwszy filet z łososia jest gotowy. Pora w identyczny sposób rozprawić się z drugim.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

12. Zakładam, że z drugim filetem poszło Ci równie łatwo. Filety trzeba teraz podzielić na kawałki i zamrozić w taki sposób, aby później łatwo było Ci zdecydować, co z nich zrobić. Te cieńsze elementy odetnij i zamroź razem, zrobisz z nich np. kotleciki mielone. Części środkowe filetów nadadzą się do pieczenia, smażenia lub do zupy rybnej lub curry rybnego.

Staraj się dopasować wagę mrożonych kawałków ryby do Twoich potrzeb obiadowych i wielkości Twojej rodziny. Na przykład jeżeli planujesz upiec łososia dla trzech osób zostaw jeden kawałek fileta o wadze 450 – 500 gramów lub podziel tego fileta na trzy równe części i zamroź je osobno. W tym drugim przypadku masz możliwości rozmrażania albo wszystkich trzech kawałków, albo gdy zajdzie np. tylko jedną sztukę.

UWAGA: Podziel łososia w taki sposób, aby potem z jego kawałków można było zrobić łatwo dowolną potrawę.

 

13. Mój łosoś miał niecałe 3 kilogramy; samego mięsa (ze skórą) uzbierało się po jego rozebraniu około 1,8 kilograma. Odpadów nie nadających się do użycia było zaledwie … 200 gramów.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

14. Oprócz filetów pozostały nam jeszcze inne elementy łososia, czyli ogon, głowa, brzuszki (około 800 gramów). To świetny materiał na wywar rybny – nie wolno Ci tego zmarnować.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

15. Aby wyżej wymienione elementy nadawały się na wywar rybny trzeba usunąć z głowy skrzela i oczy, które pozostawione zmętnią i zrobią gorzkawym ów wywar. Nie ma rady, czynności to nie najprzyjemniejsze, zrobić je jednak trzeba. A zatem usuń skrzela przy pomocy noża z dużą starannością.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

16. Wydłub również rybie oczy. Nie zastanawiaj się, tylko zrób to szybko i sprawnie. Tak będzie łatwiej.

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

17. Tak przygotowane pozostałe elementy ryby zamroź w jednym woreczku – będzie z nich cudny wywar, o czym przekonasz się z mojego przepisu na zupę rybną…

ŁOSOŚ jak łatwo filetować rybę

 

18. Łosoś kosztował mnie 67 PLN. Po rozbiórce uzyskałem 1,8 kilograma czystego fileta oraz elementy na wywar rybny o wadze 800 gramów, z których zrobiłem niewiarygodnie smaczną zupę rybną. Łącznie z całego łososia uzyskałem 16 porcji obiadowych (12 porcji fileta po 150 gramów każdy, z wywaru zupa rybna dla czterech osób). Jak łatwo wyliczyć jedna porcja kosztowała mnie około 4,20 PLN. No i co? Łosoś nie musi być wcale drogi.

Zrób genialną WYWAR RYBNY przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *