Łopatka jagnięca z pieca to bardzo smaczne i eleganckie danie, choć ja zwykłem jadać ją raczej jak barbarzyńca, chwytając w dłonie kawałki byle jak posiekane. Ociekający po mej brodzie i zlizywany namiętnie tłuszcz, przy jednoczesnym błogim uśmiechu pojawiającym się na mojej twarzy wskazuje zawsze dobitnie, co myślę o tego typu posiłkach. Imć Onufry Zagłoba byłby ze mnie pewnie dumny. Aby jednak taki stan osiągnąć trzeba uprzednio potrudzić się, by dostać piękna łopatkę jagnięcą, taką najlepiej wiadomego pochodzenia.

By podczas pieczenia nie okazało się, że mięso jest niezbyt młode i dość długiej obróbki wymaga. Potem jedynie przyprawy i długie godziny czekania przerywane jedynie co jakiś czas polewaniem z pietyzmem rzeczonej łopatki sokami, które powstały w trakcie jej pieczenia. Efekt genialny. Proste jedzenia zawsze smakuje najlepiej.

 

ŁOPATKA JAGNIĘCA Z PIECA

SKŁADNIKI:

  • łopatka jagnięca o wadze blisko 2 kilogramów;
  • główka czosnku;
  • 2 duże cebule;
  • przyprawy do mięsa (np. rozmaryn);
  • oliwa z oliwek;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki; oczywiście szczególną staranność zachowaj zdobywając mięso. Nie kupuj w „sieciówkach”, bo nigdy nie wiesz, na co trafisz.

 

2. Mięso umyj  i dokładnie osusz. Następnie posyp dość obficie solą, Twoją przyprawą (mieszanka do jagnięciny lub rozmaryn) i polej niewielką ilością oliwy. Wetrzyj dokładnie oliwę i przyprawy w mięso. Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni (grzanie góra – dół).

 

3. Odłóż mięso na bok i zajmij się czosnkiem, będzie potrzebna cała główka. „Wyząbkuj” główkę i szerokim nożem zmiażdż każdy ząbek wraz z łupinką.

 

4. Cebule obierz, pokrój na duże kawałki i smaż na oliwie, aż się lekko zrumienią.

 

5. Cebulę przełóż do brytfanki i dodaj do niej przygotowany przed chwilą czosnek.

 

6. W brytfance ułóż łopatkę jagnięcą. Powinna swobodnie leżeć pomiędzy warzywami.

 

7. Wlej do brytfanny szklankę gorącej wody, przykryj mięso luźno folią aluminiową i wstaw do piekarnika zmniejszając od razu grzanie do temperatury 180 stopni.

 

8. Piecz mięso 3 godziny.

 

9. Mniej więcej co pół godziny podlewaj mięso powstałym sosem, dzięki czemu będzie nabierało z czasem fantastycznego smaku cebuli, czosnku i przypraw.

 

10. Po trzech godzinach pieczenia łopatka jagnięca powinna już zmięknąć na tyle, że dalszy czas pieczenia będzie uzależniony jedynie od Ciebie. Musisz się liczyć z tym, że „dopiekanie” mięsa może zając kolejne 1-2 godziny.

 

11. Gdy mięso jest miękkie przełóż je z brytfanny na kratkę grillową. Podkręć temperaturę piekarnika do 225 stopni, a grzanie w pozycji „grill od góry”. Brytfannę umieść na dolnej półce piekarnika, kratkę grillową z mięsem zaś na półce najwyższej. Piecz mięso kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Gdy dzieje się to za wolno podkręć temperaturę do 250 stopni.

UWAGA: Nie przeciągaj jednak czasu pieczenia, bo mięso wyschnie.

 

12. Upieczone mięso wyjmij z piekarnika i pozwól mu kilka minut odpocząć.

 

13. Dużym nożem (a i sekator kuchenny przydać się może) podziel łopatkę jagnięca na kawałki.

 

14. Łopatka jagnięca z pieca to prawdziwy rarytas. Podawaj od razu na ciepło i nie licz że coś zostanie a później…

Upiecz również jagnięcinę w stylu kreteńskim – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *