LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

Liptauer to bardzo popularna w całej Austrii pasta twarogowa do smarowania pieczywa. Przyrządza się ją z bryndzy, a gdy ta nie jest dostępna (bryndzę robi się z owczego mleka, które dostępne jest jedynie w czasie wypasu owiec na halach – w okresie od maja do września) z dość tłustego twarogu o zawartości tłuszczu 20 % . Dodatkami do liptauera są masło, kapary, anchois i cebula. Liptauera przyprawia się mieloną słodką i ostrą papryką oraz kminkiem. Ta pyszna pasta twarogowa jest łatwa w przygotowaniu, ale zrobienie dobrego litauera o zrównoważonym smaku jest nie lada sztuką. Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach. Pasta smakuje najlepiej na kromce świeżutkiego, chrupiącego pieczywa.

 

LIPTAUER

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów owczej bryndzy lub twarogu o zawartości tłuszczu 20 %;
  • 60 gramów masła;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 60 gramów bardzo drobno posiekanej cebuli;
  • 1-2 łyżki kaparów;
  • kilka filecików anchois z oliwy;
  • 1-2 łyżeczki dobrej musztardy;
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki;
  • pół łyżeczki mielonego kminku;
  • szczypiorek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

2. Masło o temperaturze pokojowej włóż do dużej miski i ucieraj chwilę na gładką masę.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

3. Istotą liptauera jest dokładne utarcie sera z masłem, ale ja uważam, że należy pozostawić niewielką część sera w małych kawałkach, aby liptauer pięknie prezentował się na kanapce. W tym celu zachowaj około 20-30 gramów sera na potem. Do utartego masła wkrusz pozostały ser.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

4. Przesiekaj drobno kapary i fileciki anchois. Na początek zastosuj się do ilości podanych przeze mnie, aby nie przedobrzyć. Być może potem trzeba będzie tych charakterystycznych w smaku składników dodać.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

5. Do masła z serem dodaj: przesiekane kapary i anchois, 1 łyżeczkę musztardy, śmietanę, mieloną słodką i ostrą paprykę, mielony kminek (w oryginale daje się kminek w ziarenkach; ja zmieniłem na mielony ze względu na łatwiejsze późniejsze spożycie pasty), nieco drobno posiekanej dymki i czerwonej papryczki chili (te ostatnie również na kolor) oraz cebulę. Lekko posól (anchois i bryndza są słone, więc bardzo uważaj z solą) i popieprz (uważaj, bo jest tu również ostra mielona papryka i świeża chili).

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

6. Wymieszaj dokładnie wszystko na gładką pastę. Spróbuj. Ja dodałem jeszcze trochę anchois, kaparów i dymki, bo lubię wyraźny smak liptauera. Ponownie wymieszaj.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

7. Ponownie spróbuj. Ja dodałem jeszcze nieco chili, bo liptauer winien być lekko pikantny. Również w tym momencie wkrusz zachowane 20-30 gramów sera. Wymieszaj wszystko.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

8. Liptauer powinien mieć piękny kolor od mielonej papryki (ta musi być najwyższej jakości, najlepiej węgierska, świeżo otwarta). Jeżeli do pasty dodasz mielonego kminku tak, jak ja, ten kolor będzie nieco „przydymiony”. Jeżeli chcesz mieć piękny kolor, a ziarna kminku nie przeszkadzają Tobie w jedzeniu użyj właśnie ich zamiast kminku mielonego.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

 

9. Liptauera przełóż do miski i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, żeby składniki „przegryzły się”. Podawaj ze świeżym pieczywem i szczypiorkiem do posypania. Uwaga: aby liptauer smakował idealnie należy wyjąć go minimum 30 minut przed jego konsumpcją, aby uwolniły się smaki jego składników.

LIPTAUER austriacka PASTA TWAROGOWA

Zjedz także PASTĘ z ŁOSOSIA wędzonego przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *