LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

Letnie grillowanie to ulubiony sposób spędzania wolnego czasu przez Polaków. To znakomita okazja, aby na świeżym powietrzu w gronie najbliższych wrzucić coś na ruszt – dosłownie i w przenośni. Zwykle dominują mięsa i wędliny, jak karkówka, boczek i kiełbasa. Czasem zdarzy się kaszanka, często szaszłyki, ryby rzadziej. Jeśli warzywa to w zasadzie jedynie jako sałatki na zimno – ogórek, pomidor, sałata itp. polane sosem majonezowym lub jogurtowym.

Chętnie grillujemy również pieczywo, które z lubością smarujemy następnie czosnkiem i masłem lub domowym smalcem; do tego często domowy ogórek kiszony. Wszystko to i mnie odpowiada pod jednym wszakże warunkiem – dołożymy do mięsiw więcej warzyw. Warzywa są doskonałym uzupełnieniem jedzenia grillowego, a przyrządza się je błyskawicznie. Zobaczcie, jaki zestaw na grilla proponuję – wykorzystajcie chociaż część.

 

LETNIE GRILLOWANIE

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli warzywa na grilla to nie ma co się certolić z pojedynczymi sztukami – cała skrzynka załatwi sprawę. A w niej: pomidory, papryka, szparagi, bakłażany, ogórki, cukinia, czosnek i np. kapusta pak choy, jeśli masz do niej dostęp.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

2. Z ogórków, dobrego gęstego jogurtu i czosnku przyrządzisz TZATZIKI – jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>> A do czego przydadzą się tzatziki dowiesz się już wkrótce.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

3. Pak choi z grilla – coś nowego, odmiennego. To azjatycka odmiana kapusty, która jest bardzo krucha i smaczna – coraz częściej dostępna w naszych sklepach. Zachęcam do jej wypróbowania.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

4. Szparagi z grilla – dla mnie obowiązkowo. Oczywiście najpierw należy je sparzyć wrzątkiem i gotować około 2 minut, potem przelać zimną wodą. Tak przygotowane będa doskonałe z grilla. Mamy już wszystko, możemy zaczynać letnie grillowanie.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

5. Na początek warto „podrasować” smak, czy też wyostrzyć apetyt, jak kto woli – najlepiej grillując niewielkie „zawijańce” z boczku. Robią się szybko, znikają równie błyskawicznie.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

6. Warzywa należy przygotować, umyć, obrać, wyczyścić, pokroić… Warzywa należy pokroić w grube kawałki, włożyć do miski, wlać najlepszą oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posolić, wymieszać.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

7. Zaczynamy grillować warzywa.

UWAGA: Lekko posolone, polane odrobiną oliwy warzywa z grilla są doskonałym dodatkiem do mięsiw. Smakują również znakomicie solo.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

8. Warzywa z grilla są po prostu doskonałe – piękne, chrupkie i niezwykle smaczne.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

9. Pak choi – wystarczy przekroić na pół, grillować, potem polać odrobiną oliwy i czosnku, posolić – pycha! Do tego blanszowane szparagi – zestaw idealny.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

10. Do warzyw koniecznie mięso – moja propozycja to CEVAPCICI – rewelacyjne jagnięco-wołowe kotleciki mielone, znakomicie doprawione. Jak je przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

11. Czyż grillowane warzywa nie wyglądają pięknie?

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

12. Warto, by na letnie grillowanie upiec własne pieczywo. Idealna będzie np. CIABATTA – jak ją upiec dowiesz się <<TUTAJ>>.

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

13. Aromat grillowanych kotletów jagnięcych przypomina spacer w sobotni wieczór po promenadzie w Turcji, gdzie dziesiątki tureckich rodzin grillują na plaży… Wyglądają też chyba nieźle, nie?

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku

 

14. Letnie grillowanie, czyli kotleciki cevpacici, ajvar, tzatziki, grillowane warzywa plus domowa ciabatta – chwilo trwaj…

LETNIE GRILLOWANIE czyli Polak w ogródku


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *