ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

Łazanki z kiełbasą to kolejne nasze „danie narodowe” idealne na chłodne, jesienne dni, ale też bez kozery powiem, że równie chętnie jadane w lecie z uwagi na jego uniwersalność. Zwykle nie dodaję kiełbasy do tego dania, ale tym razem zaryzykowałem i wyraźnie podniosła ona walory smakowe całości. Mimo wielokrotnych prób z mojej strony moje łazanki z kiełbasą i tak nie pobiją tych najlepszych, jakie jadłem, czyli z jednego z krakowskich barów mlecznych. Tamte składają się jedynie z makaronu, słodkiej kapusty i ogromnej ilości czarnego pieprzu. To smak z dzieciństwa, a tego chyba nie da się odtworzyć.

 

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów makaronu łazanki;
  • biała kapusta o wadze około 2 kg;
  • 350 gramów kiełbasy śląskiej;
  • 2 spore cebule;
  • dużo czarnego pieprzu w ziarnach;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli makaron łazanki, białą kapustę, kiełbasę śląską, 2 cebule i sporo czarnego pieprzu w ziarnach.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

2. Kapustę przekrój na połowę, pozbaw głąba, podziel na ćwiartki i poszatkuj (ja kroję na kawałki o wielkości i kształcie zbliżonym do makaronu). Kapustę przepłucz zimną wodą, a następnie przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż do miękkości.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

3. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebule obierz i pokrój w drobną kosteczkę.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

4. Ugotowaną kapustę odcedź pozostawiając w garnku nieco wody z gotowania kapusty.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

5. Niewielką ilość oleju rozgrzej na patelni, a następnie wrzuć na nią kiełbasę. Smaż ją, a gdy nieco się przyrumieni dodaj cebulę i smaż chwilę, aż się zeszkli.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

6. Na patelnię przełóż ugotowaną kapustę. Posól, popieprz i delikatnie zamieszaj wszystko. Smaż 2-3 minuty.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

7. Odcedź makaron przelewając go szybko zimną wodą, a następnie przełóż z powrotem do garnka, w którym się gotował. Do makaronu przełóż zawartość patelni.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

 

8. Łazanki z kiełbasą posyp sporą ilością świeżo zmiażdżonego w moździerzu czarnego pieprzu; gdy potrzeba dopraw jeszcze do smaku solą.

ŁAZANKI Z KIEŁBASĄ i białą kapustą

Wypróbuj także ŁAZANKI wege przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *