Łazanki z kapustą z pieczarkami to znakomite i bardzo lubiane w naszym kraju danie, które z powodzeniem można przygotować wiosną, jak i latem. Świetnie nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakuje odgrzane, na drugi dzień. Najbardziej klasyczne są łazanki z kapustą albo łazanki z boczkiem lub mięsem – i na takie przepis znajdziecie na mojej stronie. Tym razem proponuję wersję bezmięsną, z pieczarkami. I zapewniam, że danie jest równie pyszne, jak te z boczkiem lub mięsem.

 

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:

  • główka białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 400 gramów makaronu łazanki;
  • 1 większa cebula;
  • masło klarowane;
  • pęczek świeżego koperku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli główkę białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma, 300 gramów pieczarek, 400 gramów makaronu łazanki, 1 większą cebulę. Podane ilości składników mają charakter orientacyjny, ponieważ każdy lubi swoją wersję łazanek, a w praktyce o ilości dodanych składników decydujemy już przy ich zmieszaniu w garnku.

 

2. Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

 

3. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

 

5. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj łyżkę masła klarowanego i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli wrzuć na patelnię pieczarki. Smaż, aż ładnie się przyrumienią.

 

6. Odcedź kapustę i przełóż do dużego garnka lub miski. Dodaj do niej przesmażone na cebuli pieczarki. Wymieszaj i odstaw na bok.

 

7. Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, odcedź, a następnie przełóż go do garnka z kapustą i pieczarkami (makaron według mnie zawsze powinien być łączony z kapustą zaraz po jego ugotowaniu i odcedzeniu; tylko wtedy zachowuje swoją sprężystość i smak). Posyp obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

 

8. Danie posyp garstką posiekanego koperku i dopraw w razie konieczności do smaku.

 

9. Łazanki z kapustą są pyszne od razu, ale jak się „przegryzą” stają się znakomite.

 

10. A zatem podawaj od razu albo pozostaw do „przegryzienia się”. Tuż przed konsumpcją dodatkowo posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *