ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

Łazanki z kapustą i z przesmażonymi pieczarkami to znakomite i bardzo lubiane w naszym kraju danie, które z powodzeniem można przygotować wiosną, jak i latem. Świetnie nadaje się do jedzenia od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakuje odgrzane, na drugi dzień. Najbardziej klasyczne są łazanki z kapustą albo łazanki z boczkiem lub mięsem – i na takie przepis znajdziecie na mojej stronie. Tym razem proponuję wersję bezmięsną, z pieczarkami. I zapewniam, że danie jest równie pyszne, jak te z boczkiem lub mięsem.

 

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

SKŁADNIKI:

  • główka białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 400 gramów makaronu łazanki;
  • 1 większa cebula;
  • masło klarowane;
  • pęczek świeżego koperku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, czyli główkę białej kapusty o wadze około 1,5 kilograma, 300 gramów pieczarek, 400 gramów makaronu łazanki, 1 większą cebulę. Podane ilości składników mają charakter orientacyjny, ponieważ każdy lubi swoją wersję łazanek, a w praktyce o ilości dodanych składników decydujemy już przy ich zmieszaniu w garnku.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

2. Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, posól i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

3. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plastry.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

5. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj łyżkę masła klarowanego i wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli wrzuć na patelnię pieczarki. Smaż, aż ładnie się przyrumienią.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

6. Odcedź kapustę i przełóż do dużego garnka lub miski. Dodaj do niej przesmażone na cebuli pieczarki. Wymieszaj i odstaw na bok.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

7. Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, odcedź, a następnie przełóż go do garnka z kapustą i pieczarkami (makaron według mnie zawsze powinien być łączony z kapustą zaraz po jego ugotowaniu i odcedzeniu; tylko wtedy zachowuje swoją sprężystość i smak). Posyp obficie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

8. Danie posyp garstką posiekanego koperku i dopraw w razie konieczności do smaku.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

9. Łazanki z kapustą są pyszne od razu, ale jak się „przegryzą” stają się znakomite.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

 

10. A zatem podawaj od razu albo pozostaw do „przegryzienia się”. Tuż przed konsumpcją dodatkowo posyp danie świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

ŁAZANKI Z KAPUSTĄ i pieczarkami

Przepis na ŁAZANKI z KIEŁBASĄ znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *