Paprykarz jak sama nazwa wskazuje to danie, które musi mieć coś wspólnego z papryką. No i ma. I z Węgrami w związku z tym również. Uwielbiam kuchnię węgierską, a paprykarz jest jednym z moich ulubionych dań. Istota zrobienia dobrego paprykarza tkwi oczywiście w zastosowaniu tzw. węgierskiej bazy. Choć brzmi to dosyć groźnie zaraz Wam wszystko wyjaśnię…

ŁATWY PAPRYKARZ?

Ogólnie rzecz biorąc chodzi o przesmażenie na wieprzowym smalcu cebulki, a następnie zmieszanie z mieloną słodką papryką. Takie łatwe, banalne wręcz połączenie aromatycznego tłuszczu i mielonej papryki po prostu zwala z nóg, a każde danie przygotowanie na takiej bazie jest absolutnie przepyszne. Jeżeli nie wierzycie koniecznie spróbujcie, bo gra jest warta świeczki. Od tej pory na takiej bazie zaczniecie robić również inne dania. Szybko okaże się, że nudne i pozbawione dotąd smaku dania nabierają nowego, lepszego smaku.

EKSPERYMENTUJ

Mój „łatwy” paprykarz jest bardzo delikatny, bo przygotowany z cielęciny. Nie wahajcie się jednak użyć innego „białego” mięsa, czyli drobiu lub ryb. Cielęcina, choć nie należy do tzw. mięs białych, to swą delikatnością „łapie się” do kategorii paprykarzy. Czy z ryby, drobiu, czy cielęciny gwarantuję Wam, że zrobienie takiego pysznego paprykarzu jest naprawdę łatwe, a efekty Was mile zaskoczą.

JAKIE DODATKI

Co podacie do paprykarzu zależy tylko od Waszej inwencji: kluseczki, ziemniaki, kasza, makaron… Wszak szkoda uronić każdej kropli niezwykle smacznego sosu, w którym pławi się mięso. Ale nie obawiajcie się. Pasować będzie wszystko. Co do warzyw zdecydowanie najlepiej smakować z paprykarzem będą kiszonki. Jak macie domowe ogórki kiszone to nic więcej do szczęścia Wam nie będzie potrzebne. No może jeszcze lampka madziarskiego wina… Mój łatwy paprykarz cielęcy po prostu domaga się tego.

Przepis na paprykarz cielęcy znajdziesz <<<<TUTAJ>>>>


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *