Gulasz na winie, na który prezentuję przepis poniżej nie ma nic wspólnego z wyszukanym daniem. Nie jest też propozycją wartą rozważenia przez szacowną kapitułę organizacji Michelin celem nadania choćby jednej gwiazdki kucharzowi. Jest to propozycja obiadu z resztek z pańskiego stołu. Czyli „co się nawinie”… Najlepiej, gdy mięsiwa nieco pozostanie, a i sosu z nim trochę tedy obiad pyszny zrobić można łatwo i szybko, czego dowiodę poniżej. Rodzaj warzyw jest dowolny; mogą to być te, które akurat macie w domu. Zasada przygotowania tego dania winna być jednak zawsze taka sama. Jak widać można jeść smacznie na co dzień bez specjalnego wysiłku.
GULASZ NA WINIE
SKŁADNIKI:
- około 200 gramów mięsa z obiadu dnia poprzedniego, chętnie z sosem;
- 200 gramów pieczarek;
- mała czerwona papryka;
- kawałek zielonej papryki;
- mała czerwona cebula;
- mielona słodka papryka;
- szczypiorek;
- paczka szpecli;
- prażona cebulka;
- sól, pieprz;
GULASZ NA WINIE PRZYGOTOWANIE:
1. Bazą dania ma być pozostałe z poprzedniego dnia mięso z obiadu. Nie ma znaczenia jego rodzaj ale fajnie, jeśli wraz z nim pozostało nieco sosu.
2. Przygotuj dowolne warzywa lub takie według tegoż przepisu.
3. Pieczarki pokrój w plasterki, papryki pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek.
4. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Kształt warzyw będzie świetnie współgrał z kształtem szpecli.
5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pieczarki. Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na dość mocnym ogniu kilka minut, aż zmniejszą swoją objętość i zrumienią się.
6. Do pieczarek dorzuć papryki i cebulę i smaż na mocnym ogniu kilka minut dosyć często mieszając, aby warzywa nie przypaliły się. Warzywa muszą pozostać „al dente”, a z wierzchu winny być pięknie zrumienione.
7. Podgrzej mięso i przełóż do niego przesmażone warzywa.
8. Dolej do garnka tyle gorącej wody, aby uzyskać pożądaną gęstość dania. Czyli nie za dużo, bo danie straci całkowicie smak. Pamiętaj, to nie ma być zupa!
9. Dopraw danie solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Nie tylko poprawi ona kolor sosu, lecz także nada mu ciekawego smaku.
10. Gotuj danie około 10 minut, aż wszystkie smaki połączą się.
ŁATWY GULASZ NA WINIE ZE SZPECLAMI
Podawaj ze szpeclami udekorowanymi prażoną cebulką i posypane szczypiorkiem. Prosto, łatwo, szybko i bardzo, bardzo pysznie.
Wypróbuj także GULASZ CYGAŃSKI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.
smak też jest OK 😉
Wygląda smakowicie 🙂