GULASZ NA WINIE ze szpeclami

Gulasz na winie, na który prezentuję przepis poniżej nie ma nic wspólnego z wyszukanym daniem. Nie jest też propozycją wartą rozważenia przez szacowną kapitułę organizacji Michelin celem nadania choćby jednej gwiazdki kucharzowi. Jest to propozycja obiadu z resztek z pańskiego stołu. Czyli „co się nawinie”… Najlepiej, gdy mięsiwa nieco pozostanie, a i sosu z nim trochę tedy obiad pyszny zrobić można łatwo i szybko, czego dowiodę poniżej. Rodzaj warzyw jest dowolny; mogą to być te, które akurat macie w domu. Zasada przygotowania tego dania winna być jednak zawsze taka sama. Jak widać można jeść smacznie na co dzień bez specjalnego wysiłku.

 

GULASZ NA WINIE

SKŁADNIKI:

  • około 200 gramów mięsa z obiadu dnia poprzedniego, chętnie z sosem;
  • 200 gramów pieczarek;
  • mała czerwona papryka;
  • kawałek zielonej papryki;
  • mała czerwona cebula;
  • mielona słodka papryka;
  • szczypiorek;
  • paczka szpecli;
  • prażona cebulka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Bazą dania ma być pozostałe z poprzedniego dnia mięso z obiadu. Nie ma znaczenia jego rodzaj ale fajnie, jeśli wraz z nim pozostało nieco sosu.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

2. Przygotuj dowolne warzywa lub takie według tegoż przepisu.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

3. Pieczarki pokrój w plasterki, papryki pozbaw gniazd nasiennych i białych błonek.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

4. Papryki oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Kształt warzyw będzie świetnie współgrał z kształtem szpecli.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

5. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pieczarki. Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na dość mocnym ogniu kilka minut, aż zmniejszą swoją objętość i zrumienią się.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

6. Do pieczarek dorzuć papryki i cebulę i smaż na mocnym ogniu kilka minut dosyć często mieszając, aby warzywa nie przypaliły się. Warzywa muszą pozostać „al dente”, a z wierzchu winny być pięknie zrumienione.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

7. Podgrzej mięso i przełóż do niego przesmażone warzywa.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

8. Dolej do garnka tyle gorącej wody, aby uzyskać pożądaną gęstość dania. Czyli nie za dużo, bo danie straci całkowicie smak. Pamiętaj, to nie ma być zupa!

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

9. Dopraw danie solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Nie tylko poprawi ona kolor sosu, lecz także nada mu ciekawego smaku.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

10. Gotuj danie około 10 minut, aż wszystkie smaki połączą się.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

 

11. Gulasz na winie podawaj ze szpeclami udekorowanymi prażoną cebulką i posypane szczypiorkiem. Prosto, łatwo, szybko i bardzo, bardzo pysznie.

GULASZ NA WINIE ze szpeclami

Wypróbuj także GULASZ CYGAŃSKI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “Łatwy GULASZ NA WINIE ze szpeclami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *