CIASTO CZEKOLADOWE

Ciasto czekoladowe jest lubiane przez większość z nas. Nic dziwnego, bowiem czekolada, czyli jego główny składnik jest jednym z najsmaczniejszych odkryć ludzkości. Czasem nachodzi nas nieodparta chęć na coś słodkiego, na dobre ciasto, ale czasu mamy nie za wiele. Z pomocą wtedy przychodzą przepisy na ciasta, które przygotowuje się błyskawicznie. I to nie dlatego, że są gotowcami w proszku. Moje ciasto czekoladowe jest banalne. Jego głównymi składnikami są masło, jajka i trochę czekolady. W piekarniku spędza jedynie pół godziny. Jest naprawdę łatwo, szybko, a finalnie przepysznie.

 

CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów masła;
  • 4 wiejskie jajka;
  • 75 gramów gorzkiej czekolady;
  • 80 gramów mąki pszennej;
  • 100 gramów orzechów laskowych;
  • 150 gramów drobnego cukru;
  • wanilia lub cukier waniliowy;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • olejek cytrynowy (opcja);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Orzechy utłucz na drobniejsze cząsteczki według uznania. Masło musi być miękkie, a czekolada gorzka.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

2. Mąkę przesiej do miski i wsyp do niej proszek do pieczenia. Wymieszaj i odstaw miskę.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

3. Do cukru wsyp cukier waniliowy.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

4. Okrągłą formę o średnicy 20-22 centymetrów wysmaruj masłem i obsyp mąką.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

5. W małym garnku zagotuj trochę wody i połóż na garnku metalową miskę. Wrzuć do miski pokruszoną czekoladę.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

6. Dodaj do czekolady łyżeczkę masła.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

7. Delikatnie mieszając doprowadź, aby czekolada rozpuściła się i powstała jednolita, płynna masa. Wtedy zdejmij miskę z garnka i odłóż na bok do przestygnięcia.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

8. Do miski malaksera włóż podzielone na kawałki masło i wsyp trochę cukru.

 

9. Zacznij miksować masło z cukrem dosypując po trochu pozostały cukier.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

10. Gdy masło z cukrem utworzą białą masę zacznij dodawać do masy po jednym jajku oczywiście nie przestając miksować. W tym momencie możesz wlać do smaku nieco olejku cytrynowego.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

11. Gdy masa jest gotowa przełóż ją do dużej miski i wlej do niej przestudzoną czekoladę. Wymieszaj całość.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

12. Wsyp do masy pokruszone orzechy.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

13. Na koniec wsypuj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając, by powstała jednolita masa.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

14. Przełóż gotowe ciasto czekoladowe do przygotowanej wcześniej formy. Piecz ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

15. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a gdy przestygnie posyp obficie cukrem pudrem.

CIASTO CZEKOLADOWE

 

16. Ciasto czekoladowe podawaj o każdej porze dnia i nocy. Smakuje wybornie, jest wilgotne i bardzo, bardzo smaczne.

CIASTO CZEKOLADOWE

Wypróbuj także CIASTA z GRUSZKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *