lasagne z mięsem

Lasagne z mięsem lubię i to bardzo, ale nie jadam za często, bo zwykle jest to dla mnie zbyt sycące danie. Przepis, który Wam podaję jest kompromisem pomiędzy dobrym smakiem, a lekkością lasagne, o ile o lekkości w przypadku lasagne w ogóle można mówić. Jest tutaj zatem mięso wołowe, ale nie ma beszamelu, jest ser, ale nieco mniej niż zwykle, tyle aby jedynie „związać” sos. Jest nieco czerwonego wina, są pomidory, a przede wszystkim jest soffritto jako baza mojego sosu. Moja lasagne z mięsem ma w sobie zgoła odmienne smaki, aniżeli ta znana, jako bolońska. To naprawdę dobry przepis – wypróbujcie.

 

LASAGNE Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne;
  • 600 gramów mielonej wołowiny;
  • 300 gramów twardego żółtego sera;
  • 150 gramów mozzarelli;
  • 1 cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 3 łodygi selera naciowego;
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry;
  • pół szklanki czerwonego wina;
  • 2-3 listki laurowe;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zrób soffritto: na rozgrzanej oliwie smaż przez około 10 minut na wolnym ogniu drobno pokrojone cebulę, 4 ząbki czosnku oraz 3 łodygi selera naciowego. Następnie dodaj 600 gramów mielonej wołowiny i smaż następne 10 minut.

LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu

 

2. Dodaj puszkę krojonych pomidorów bez skóry oraz wlej pół szklanki czerwonego wina; dodaj listek laurowy oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Duś około pół godziny. W międzyczasie podgotuj płaty makaronu lasagne (do stanu „al dente”).

LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu

 

3. W wysmarowanej oliwą niedużej brytfance układaj kolejno płaty makaronu i sosu – każdą warstwę posyp startym serem żółtym. Z podanych ilości powinno być 3-4 warstw.

LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu

 

4. Na wierzchu rozłóż poszarpane kawałki mozarelli oraz posyp drobno posiekaną papryczką chilli.

LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu

 

5. Piecz w piekarniku w temperaturze około 180 stopni do zrumienienia się wierzchu (15-20 minut).

LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu

 

6. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw lasagne na 5 minut, aż nieco stężeje, by łatwiej móc ją wyjąć z brytfanki. Lasagne z mięsem jest gotowa.

LASAGNE Z MIĘSEM ale bez beszamelu

A co powiesz na LASAGNE z GRZYBAMI? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *