LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

Lasagne z grzybami z dodatkiem białej kiełbasy jest świetną kompozycją pełną smaków. Zadowoli amatorów grzybów i aromatycznych wędlin – w tym daniu oba te składniki pełnią wiodącą rolę i to właśnie one nadają smak całości. By danie nieco „odchudzić” zrezygnowałem z dodania startego, twardego sera albo beszamelu, przez co lasagne finalnie miała dość „swobodną” strukturę. W tym wypadku jednak wygląd dania na talerzu miał dla mnie mniejsze znaczenie od smaku. Jeżeli chcesz, aby Twoja lasagne z grzybami stała na talerzu sztywno, jak dobrze ubita śmietana dodaj całą kopę żółtego sera albo zalej całość beszamelem – tylko po co? Pamiętaj również, że dodatkowy ser osłabi smak grzybów. Kwestia wyboru.

 

LASAGNE Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu do lasagne;
  • domowy sos grzybowy z prawdziwków;
  • 500 gramów włoskiej salsicci albo naszej białej, surowej kiełbasy;
  • Twoja ulubiona przyprawa do mięsa;
  • 250 gramów mozzarelli;
  • 2-3 czerwone papryczki chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zadbaj o smaczną, świetnie doprawioną surową kiełbasę. Jeżeli uda ci się kupić włoską salsiccię to świetnie. Jeżeli nie to z powodzeniem do mojej lasagne z grzybami i kiełbasą nada się nasza polska biała surowa. Ale taka sprawdzona, dobrze doprawiona, nie byle jaka. Dodatkowo smak kiełbasy warto będzie wzmocnić Twoją ulubioną przyprawą.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

2. Przygotuj sos grzybowy ze świeżych prawdziwków – jak go zrobić przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

3. Mięso wyjmij z osłonek, rozdrobnij do miski, dodaj Twoją ulubioną przyprawę i wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

4. Aby zrobić dobrą lasagnę potrzebować będziesz porządnego makaronu i dobrej mozzarelli. Co to oznacza? Że makaron powinien zawierać jajka, a nie „suchą masę jajeczną”, a mozzarella najlepiej by była oryginalna. Niby drobiazgi, ale uwierz, robią ogromną różnicę 😉

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

5. Są dwie szkoły przygotowania lasagne – według jednych płaty makaronu należy podgotować, by potem lepiej się piekły. Według innych natomiast taka czynności jest niedopuszczalna. Ponieważ ja nie lubię, jak ktoś mi czegoś zabrania wybieram zawsze tę pierwszą wersję, choć jest zdecydowanie bardziej kłopotliwa od tej drugiej.

UWAGA: Makaron możesz wcześniej podgotować lub użyć „suchego”.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

6. W szerokim garnku doprowadź do wrzenia wodę i wlej z 3-4 łyżki oliwy – wody winna być również dobrze osolona. Na tak przygotowaną wodę wrzucaj pojedynczo płaty makaronu. Delikatnie mieszaj co jakiś czas, aby płaty nie zlepiły się. Gotuj makaron kilka minut.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

7. W międzyczasie pokrój papryczkę chilli i posiekaj mozzarellę.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

8. Podgotowany makaron odcedź – nie pozwól płatom posklejać się – przelej je od razu zimną wodą.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

9. Na dnie naczynia żaroodpornego nałóż nieco sosu grzybowego. Na nim układaj płaty makaronu.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

10. Na makaronie rozłóż grzyby i trochę sosu grzybowego (im więcej sosu, tym większe zagrożenie, że Twoja lasagne „rozjedzie się” po upieczeniu, ale też dużo lepszy smak lasagne).

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

11. Na grzyby nałóż kolejną warstwę płatów makaronu. Na niej rozłóż trochę kiełbasy i mozzarelli. Całość pokryj kolejnymi płatami makaronu.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

12. Nałóż kolejną warstwę grzybów z niewielką ilością sosu grzybowego, a na nie kolejne płaty makaronu.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

13. Nałóż ponownie nieco kiełbasy i mozzarelli – przykryj wszystko płatami makaronu.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

14. Na wierzch lasagne z grzybami i kiełbasą nałóż parę grzybków (te najładniejsze – ozdobią danie) i trochę sosu.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

15. Rozłóż pozostałą mozzarellę i papryczkę chilli.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

16. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj około 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię, podkręć temperaturę do 220 stopni i zapiekaj kilka minut, aż na powierzchni powstanie piękna, chrupiąca skóra, a mozzarella rozpuści się.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą

 

17. Lasagne z grzybami z dodatkiem białej, aromatycznej kiełbasy po upieczeniu musi nieco „odpocząć”. I tak pewnie po wyjęciu z naczynia częściowo „rozjedzie się”, ale gwarantuję Wam, że smak tej lasagne na długo pozostanie Wam w pamięci.

LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą


Zobacz również

2 thoughts on “LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *