Lasagne z grzybami z dodatkiem białej kiełbasy jest świetną kompozycją pełną smaków. Zadowoli amatorów grzybów i aromatycznych wędlin – w tym daniu oba te składniki pełnią wiodącą rolę i to właśnie one nadają smak całości. By danie nieco „odchudzić” zrezygnowałem z dodania startego, twardego sera albo beszamelu, przez co lasagne finalnie miała dość „swobodną” strukturę. W tym wypadku jednak wygląd dania na talerzu miał dla mnie mniejsze znaczenie od smaku. Jeżeli chcesz, aby Twoja lasagne z grzybami stała na talerzu sztywno, jak dobrze ubita śmietana dodaj całą kopę żółtego sera albo zalej całość beszamelem – tylko po co? Pamiętaj również, że dodatkowy ser osłabi smak grzybów. Kwestia wyboru.

 

LASAGNE Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie makaronu do lasagne;
  • domowy sos grzybowy z prawdziwków;
  • 500 gramów włoskiej salsicci albo naszej białej, surowej kiełbasy;
  • Twoja ulubiona przyprawa do mięsa;
  • 250 gramów mozzarelli;
  • 2-3 czerwone papryczki chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zadbaj o smaczną, świetnie doprawioną surową kiełbasę. Jeżeli uda ci się kupić włoską salsiccię to świetnie. Jeżeli nie to z powodzeniem do mojej lasagne z grzybami i kiełbasą nada się nasza polska biała surowa. Ale taka sprawdzona, dobrze doprawiona, nie byle jaka. Dodatkowo smak kiełbasy warto będzie wzmocnić Twoją ulubioną przyprawą.

 

2. Przygotuj sos grzybowy ze świeżych prawdziwków – jak go zrobić przepis znajdziesz TUTAJ >.

 

3. Mięso wyjmij z osłonek, rozdrobnij do miski, dodaj Twoją ulubioną przyprawę i wymieszaj na jednolitą masę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

 

4. Aby zrobić dobrą lasagnę potrzebować będziesz porządnego makaronu i dobrej mozzarelli. Co to oznacza? Że makaron powinien zawierać jajka, a nie „suchą masę jajeczną”, a mozzarella najlepiej by była oryginalna. Niby drobiazgi, ale uwierz, robią ogromną różnicę 😉

 

5. Są dwie szkoły przygotowania lasagne – według jednych płaty makaronu należy podgotować, by potem lepiej się piekły. Według innych natomiast taka czynności jest niedopuszczalna. Ponieważ ja nie lubię, jak ktoś mi czegoś zabrania wybieram zawsze tę pierwszą wersję, choć jest zdecydowanie bardziej kłopotliwa od tej drugiej.

UWAGA: Makaron możesz wcześniej podgotować lub użyć „suchego”.

 

6. W szerokim garnku doprowadź do wrzenia wodę i wlej z 3-4 łyżki oliwy – wody winna być również dobrze osolona. Na tak przygotowaną wodę wrzucaj pojedynczo płaty makaronu. Delikatnie mieszaj co jakiś czas, aby płaty nie zlepiły się. Gotuj makaron kilka minut.

 

7. W międzyczasie pokrój papryczkę chilli i posiekaj mozzarellę.

 

8. Podgotowany makaron odcedź – nie pozwól płatom posklejać się – przelej je od razu zimną wodą.

 

9. Na dnie naczynia żaroodpornego nałóż nieco sosu grzybowego. Na nim układaj płaty makaronu.

 

10. Na makaronie rozłóż grzyby i trochę sosu grzybowego (im więcej sosu, tym większe zagrożenie, że Twoja lasagne „rozjedzie się” po upieczeniu, ale też dużo lepszy smak lasagne).

 

11. Na grzyby nałóż kolejną warstwę płatów makaronu. Na niej rozłóż trochę kiełbasy i mozzarelli. Całość pokryj kolejnymi płatami makaronu.

 

12. Nałóż kolejną warstwę grzybów z niewielką ilością sosu grzybowego, a na nie kolejne płaty makaronu.

 

13. Nałóż ponownie nieco kiełbasy i mozzarelli – przykryj wszystko płatami makaronu.

 

14. Na wierzch lasagne z grzybami i kiełbasą nałóż parę grzybków (te najładniejsze – ozdobią danie) i trochę sosu.

 

15. Rozłóż pozostałą mozzarellę i papryczkę chilli.

 

16. Przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekaj około 25 minut. Po tym czasie zdejmij folię, podkręć temperaturę do 220 stopni i zapiekaj kilka minut, aż na powierzchni powstanie piękna, chrupiąca skóra, a mozzarella rozpuści się.

 

17. Lasagne z grzybami z dodatkiem białej, aromatycznej kiełbasy po upieczeniu musi nieco „odpocząć”. I tak pewnie po wyjęciu z naczynia częściowo „rozjedzie się”, ale gwarantuję Wam, że smak tej lasagne na długo pozostanie Wam w pamięci.


Drukuj

Zobacz również

2 thoughts on “LASAGNE Z GRZYBAMI i kiełbasą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *