lahmacun

Lahmacun (czyt. lahmadżun) to turecki cienki placek przygotowywany z mąki i wody, na wierzch którego nakłada się niewielką ilość świetnie przyprawionego mięsa i zapieka w piecu. Aby przyrządzić lahmacun najlepiej użyć baraniny lub mieszanego mięsa wołowo – baraniego (oczywiście może to być również jagnięcina). Jak chyba każdy rodzaj tego typu placków lubiany jest przez większość z nas. Użyte do mięsa przyprawy pobudzają kubki smakowe i powodują, że lahmacun jest taki popularny.

 

LAHMACUN

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów mąki pszennej;
  • 250 ml letniej wody;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1 łyżka oliwy;
  • pół łyżeczki suchych drożdży;
  • 150 gramów jagnięcego mięsa gulaszowego;
  • 100 gramów wołowego mięsa gulaszowego;
  • 1 duży pomidor;
  • 1 cebula;
  • kmin rzymski;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 1 papryczką chili;
  • natka pietruszki;
  • mieloną słodka papryka;
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
  • mielona ostra papryka;
  • 1 cytryna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Aby przyrządzić lahmacun najlepiej użyć baraniny lub mieszanego mięsa wołowo – baraniego (oczywiście może to być również jagnięcina). Mięsa potrzeba około 250 gramów według następujących proporcji: 2/3 gulaszowego jagnięcego, 1/3 gulaszowego wołowego (najlepsze mięso to takie lekko przerośnięte).

 

2. A czym mięso doprawić? Najlepiej kminem rzymskim, pomidorem, łyżeczką masła, papryczką chili, natką pietruszki, mieloną słodką papryką, cebulą, łyżeczką koncentratu pomidorowego, mieloną ostrą papryką i łyżeczką tureckiej mieszanki przypraw baharat (opcja). Lahmacun musi być aromatyczny.

 

3. Pomidora zetrzyj do miski na dużych oczkach tarki. Jeżeli nie tolerujesz skórki z pomidora lepiej pomidora sparz wrzątkiem, następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórki, a dopiero potem zetrzyj na tarce.

 

4. Mięso zmiel, zetrzyj do niego cebulę, wymieszaj i dodaj wszystkie przyprawy wraz ze startym pomidorem.

 

5. Miseczkę z przyprawionym mięsem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

 

6. Składniki ciasta: 400 gramów mąki pszennej, 250 ml letniej wody, pół łyżeczki soli, łyżka oliwy i pół łyżeczki suchych drożdży. Połącz je, wyrób ciasto i odstaw do odpoczęcia na 20 minut.

 

7. Wyjmij mięso z lodówki na minimum godzinę przed jego użyciem – niech nabierze temperaturę otoczenia; przygotuj natkę pietruszki, czerwoną papryczkę chili i cytrynę.

 

8. Ciasto podziel na żądaną liczbę kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek, na wierzch którego nałóż niedużą ilość mięsa. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 5 minut, a następnie jeszcze 2 minuty z grzaniem tylko „od góry”.

 

9. Lahmacun (tureckie szybkie jadło) podawaj posypany drobno posiekaną papryczką chili, natką pietruszki; skrop sokiem z cytryny tuż przed konsumpcją.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *