LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

Labraks z warzywami to kolorowe i pyszne danie. Labraks (inaczej bar, okoń morski lub bass morski) to niezwykle smaczna, a w związku z tym popularna ryba w krajach basenu Morza Śródziemnego. Podaje się ją tam najczęściej po prostu z grilla. Również cena nie jest zaporowa, dlatego naprawdę raz na jakiś czas warto wypróbować coś nowego, np. właśnie labraksa, kosztem np. tradycyjnego dorsza. Gorąco zachęcam. Oczywiście nie stanie się nic, jeżeli użyjesz innego fileta rybnego – ważne, aby ryba zawsze była świeża i dobrze wyfiletowana. Cukinie najlepiej użyć różnokolorowe, aby podkreślić atrakcyjność dania. Tak przygotowany labraks z warzywami jest po prostu przepyszny !

 

LABRAKS Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże okonie morskie o wadze 500 gramów każdy;
  • 2-3 cukinie (najlepiej i żółta, i zielona dla koloru);
  • 2 marchewki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dwa labraksy o wadze około 500 gramów każdy. Ryby spraw, pozbaw łusek, odetnij płetwy.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

2. Z każdej z ryb wytnij po dwa zgrabne filety. Wyrównaj je, dobrze oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz ryby solą od strony mięsa i odłóż je na bok. Z pozostałości możesz ugotować WYWAR RYBNY przepis <<TUTAJ>>.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

3. Dwie, trzy duże cukinie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz i umyj dwie duże marchewki.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

4. Korzystając z obieraczki do warzyw strugaj marchewki i cukinie wzdłuż tak, aby powstawały długie, cienkie wstążki. Wystrugane warzywa powinny wyglądać jak makaron tagliatelle.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

5. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy i wrzuć paski marchewki. Smaż ją na średnim ogniu 2 minuty.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

6. Dorzuć paski cukinii i smaż wszystko kolejne 2 minuty mieszając warzywa co jakiś czas.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

7. Dodaj drobno pokrojoną pozbawioną pestek papryczkę chili; posól i popierz.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

8. Dodaj obrany i posiekany w plasterki jeden ząbek czosnku. Zamieszaj i smaż wszystko 2 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną „al dente”.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

9. Na osobnej patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie smaż filety z labraksa zaczynając od strony skóry. Smażenie na tej stronie powinno trwać nie dłużej niż 2 minuty, a ryba winna być lekko dociskana do powierzchni patelni. Następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż ją jeszcze max 1 minutę. Odsącz rybę na ręczniku papierowym.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany

 

10. Filety z okonia morskiego podawaj na warzywnym tagliatelle. Labraks z warzywami to świetne danie; lekkie, zdrowe i zrobi wrażenie na każdym.

LABRAKS z WARZYWAMI tagliatelle podany


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *