Labraks (inaczej bar, okoń morski lub bass morski) to niezwykle smaczna, a w związku z tym popularna ryba w krajach basenu Morza Śródziemnego. Podaje się ją tam najczęściej po prostu z grilla. W Polsce jest coraz bardziej dostępna jako świeża, niepatroszona. Również cena nie jest zaporowa, dlatego naprawdę raz na jakiś czas warto wypróbować coś nowego, np. właśnie labraksa, kosztem np. tradycyjnego dorsza. Gorąco zachęcam. Oczywiście nie stanie się nic, jeżeli użyjesz innego fileta rybnego – ważne, aby ryba zawsze była świeża i dobrze wyfiletowana. Cukinie najlepiej użyć różnokolorowe, aby podkreślić atrakcyjność dania. Tak przygotowany labraks z tagliatelle warzywnym jest po prostu przepyszny !

 

LABRAKS Z TAGLIATELLE WARZYWNYM

SKŁADNIKI:

  • 2 świeże okonie morskie o wadze 500 gramów każdy;
  • 2-3 cukinie (najlepiej i żółta, i zielona dla koloru);
  • 2 marchewki;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dwa labraksy o wadze około 500 gramów każdy. Ryby spraw, pozbaw łusek, odetnij płetwy.

 

2. Z każdej z ryb wytnij po dwa zgrabne filety. Wyrównaj je, dobrze oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Następnie oprósz ryby solą od strony mięsa i odłóż je na bok.

 

3. Dwie, trzy duże cukinie dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Obierz i umyj dwie duże marchewki.

 

4. Korzystając z obieraczki do warzyw strugaj marchewki i cukinie wzdłuż tak, aby powstawały długie, cienkie wstążki. Wystrugane warzywa powinny wyglądać jak makaron tagliatelle.

 

5. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy i wrzuć paski marchewki. Smaż ją na średnim ogniu 2 minuty.

 

6. Dorzuć paski cukinii i smaż wszystko kolejne 2 minuty mieszając warzywa co jakiś czas.

 

7. Dodaj drobno pokrojoną pozbawioną pestek papryczkę chili; posól i popierz.

 

8. Dodaj obrany i posiekany w plasterki jeden ząbek czosnku. Zamieszaj i smaż wszystko 2 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną „al dente”.

 

9. Na osobnej patelni, na dobrze rozgrzanej oliwie smaż filety z labraksa zaczynając od strony skóry. Smażenie na tej stronie powinno trwać nie dłużej niż 2 minuty, a ryba winna być lekko dociskana do powierzchni patelni. Następnie odwróć rybę na drugą stronę i smaż ją jeszcze max 1 minutę. Odsącz rybę na ręczniku papierowym.

 

10. Filety z okonia morskiego podawaj na warzywnym tagliatelle. Labraks z tagliatelle warzywnym to świetne danie; lekkie, zdrowe i zrobi wrażenie na każdym.

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *