Kurek pieczony z salsą mango jest ciekawym daniem. Kurek to ryba, na którą polowałem od dłuższego czasu. Tenże kurek pieczony okazał się rybą przepyszną i niedrogą. Bardzo, bardzo go Wam polecam – jeżeli macie go gdzie kupić u siebie zróbcie to, bo jest po prostu świetny. Fioletowe ziemniaki gotują się około 25 minut i smakują po prostu… jak ziemniaki. Kurek pieczony jest poza konkurencją. No i do tego salsa z mango – słodka, lekko pikantna i cytrynowa od limonki… Super obiad, jak dla mnie.

 

KUREK PIECZONY

SKŁADNIKI:

  • 2 tuszki kurka czerwonego;
  • 1 dojrzałe mango;
  • 400 gramów fioletowych ziemniaków;
  • 1 nieduży ogórek;
  • 1 dymka;
  • 1 czerwona papryczka chili;
  • świeża mięta;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 limonka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Główne składniki: 1 mango, 400 gramów fioletowych ziemniaków, 2 tuszki kurka czerwonego.

 

2. Ryby wyfiletuj; szczególną uwagę zwróć na usunięcie nielicznych, drobnych ości z filetów – najlepiej wyjąć je szczypcami (łatwo nie będzie, siedzą dość mocno…).

 

3. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż do garnka z zimną wodą, dodaj odrobinę soli i gotuj do miękkości.

 

4. Składniki salsy: mango, nieduży ogórek, dymka, czerwona papryczka chili, świeża mięta, oliwa, limonka.

 

5. Papryczkę wypestkuj i posiekaj drobno. Ogórka obierz ze skórki, przekrój wzdłuż, wypestkuj łyżeczką, a pozostałość posiekaj w drobna kosteczkę.

 

6. Mango przekrój na połowę wzdłuż pestki; jedną część obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę.

 

7. Do miski wrzuć ogórka, mango, papryczkę chili i trochę posiekanej dymki (nie za dużo). Odstaw na bok.

 

8. Ugotowane, lekko przestudzone ziemniaki obierz ze skórki, dodaj łyżkę masła i ugnieć na puree. Przykryj garnek pokrywką i trzymaj w cieple.

 

9. Filety z kurka posól i popierz od strony mięsa, a następnie smaż około 2 minut na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu tylko od strony ze skórą.

 

10. Podsmażone filety przełóż na blachę z piekarnika wysypaną niewielką ilością soli gruboziarnistej skórą w dół. Piecz w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez 4 minuty, aż mięso się zetnie (nie piecz za długo, bo wysuszysz rybę).

 

11. Do salsy z mango wlej łyżkę oliwy, dodaj sok ze świeżo wyciśnietej limonki, sól i pieprz do smaku oraz posiekane listki świeżej mięty. Salsa jest gotowa, gdy czuć wszystkie smaki (słodki, słony, ostry, kwaśny).

 

12. Na talerz wyłóż puree ziemniaczane, dodaj salsę i kurek pieczony. Podawaj od razu.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *