Kurczak ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Krótko smażony na woku kurczak z kruchymi zielonymi szparagami, szynką i makaronem orzo.

Krótko smażony na woku kurczak z kruchymi zielonymi szparagami, szynką i makaronem orzo. Kurczak ze szparagami to kolejne błyskawiczne danie, które w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Składniki, których użyłem w tym przepisie są ogólnodostępne i jak zwykle namawiam do wypróbowania mojego przepisu według moich wskazań. Tak szybkie potrawy zawsze przygotowuję w woku, dzięki czemu przygotowanie ich zajmuje kilka minut, a poszczególne składniki pozostają chrupiące, świeże, ale usmażone. Jeżeli nie masz woka przygotowanie tego dania potrwa chwilę dłużej, dlatego uważaj, aby szparagów nie przeciągnąć, a mięsa nie przesuszyć.

Składniki

300 gramów piersi z kurczaka;
pęczek zielonych szparagów;
150 gramów makaronu w kształcie ziarenek ryżu;
80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;

Kurczak ze szparagami przepis

Makaron wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

Podczas gdy makaron się gotuje, mięso pokrój w niedużą kostkę i przypraw ulubioną przyprawą. Jeżeli używasz mieszanki przypraw zwróć uwagę, czy nie zawiera soli. Jeżeli tak nie sól dodatkowo mięsa. Szparagi umyj i odetnij od nich zdrewniałe końcówki. Szparagi wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj je 3 minuty od momentu ponownego zagotowania wody. Gdy gotuję tylko dla siebie zwykle pomijam ten etap, ponieważ lubię surowe szparagi i nie potrzebuję ich dodatkowo blanszować. Ty wybierz swoją wersję. Szparagi odcedź i przelej zimną wodą, aby zachowały swój piękny, zielony kolor. Odłóż je na ręczniki papierowe. Wyjmij szynkę szwarcwaldzką z opakowania na kilka minut przed jej dalszą obróbką. Szparagi pokrój na małe kawałki (według upodobania), a szynkę w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego (lub roślinnego) i wrzuć szynkę. Smaż ją kilkadziesiąt sekund, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż wszystko na dużym ogniu 2 minuty (czas smażenia zależy od wielkości ognia i kawałków, które smażysz). Następnie dodaj pokrojone szparagi i smaż całość kolejne 2 minuty.

Kurczak ze szparagami zajadamy ze smakiem

Odcedź makaron, przelej go zimną wodą, odsącz i wrzuć na patelnię. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i dopraw dodatkowo w razie potrzeby. Wyłącz gaz pod patelnią. Kurczak ze szparagami jest gotowy. Najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu.


Wypróbuj boski przepis na szparagi zapiekane w cieście z szynką.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *