Kurczak ze szparagami to kolejne błyskawiczne danie, które w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Składniki, których użyłem w tym przepisie są ogólnodostępne i jak zwykle namawiam Was do wypróbowania mojego przepisu według moich wskazań. Poznacie oryginalny smak tego dania i wtedy będziecie mogli stworzyć własne, podobne danie, na bazie swoich ulubionych składników. Tak szybkie potrawy zawsze przygotowuję w woku, dzięki czemu przygotowanie ich zajmuje kilka minut, a poszczególne składniki pozostają chrupiące, świeże, ale usmażone. Jeżeli nie macie woka przygotowanie tego dania potrwa chwilę dłużej, dlatego uważajcie, aby szparagów nie przeciągnąć, a mięsa nie przesuszyć.

 

KURCZAK ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • 150 gramów makaronu   w kształcie ziarenek ryżu;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Makaron wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

 

3. Mięso pokrój w niedużą kostkę i przypraw ulubioną przyprawą. Jeżeli używasz mieszanki przypraw zwróć uwagę, czy nie zawiera soli. Jeżeli tak nie sól dodatkowo mięsa.

 

4. Szparagi umyj i odetnij od nich zdrewniałe końcówki.

 

5. Szparagi wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj je 3 minuty od ponownego zagotowania wody. Gdy gotuję tylko dla siebie zwykle pomijam ten etap, ponieważ lubię surowe szparagi i nie potrzebuję ich dodatkowo blanszować. Ty wybierz swoją wersję.

 

6. Szparagi odcedź i przelej zimną wodą, aby zachowały swój piękny, zielony kolor. Odłóż je na ręczniki papierowe. Wyjmij szynkę szwarcwaldzką z opakowania na kilka minut przed jej dalszą obróbką.

 

7. Szparagi pokrój na małe kawałki (według upodobania), a szynkę w drobną kosteczkę.

 

8. Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego (lub roślinnego) i wrzuć szynkę. Smaż ją kilkadziesiąt sekund, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż wszystko na dużym ogniu 2 minuty (czas smażenia zależy od wielkości ognia i kawałków, które smażysz).

 

9. Dodaj pokrojone szparagi i smaż całość kolejne 2 minuty.

 

10. Odcedź makaron, przelej go zimną wodą, odsącz i wrzuć na patelnię. Wyłącz gaz pod patelnią.

 

11. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i dopraw dodatkowo w razie potrzeby.

 

12. Kurczak ze szparagami najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *