KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

Kurczak ze szparagami to kolejne błyskawiczne danie, które w dodatku jest bardzo proste w przygotowaniu. Składniki, których użyłem w tym przepisie są ogólnodostępne i jak zwykle namawiam Was do wypróbowania mojego przepisu według moich wskazań. Poznacie oryginalny smak tego dania i wtedy będziecie mogli stworzyć własne, podobne danie, na bazie swoich ulubionych składników. Tak szybkie potrawy zawsze przygotowuję w woku, dzięki czemu przygotowanie ich zajmuje kilka minut, a poszczególne składniki pozostają chrupiące, świeże, ale usmażone. Jeżeli nie macie woka przygotowanie tego dania potrwa chwilę dłużej, dlatego uważajcie, aby szparagów nie przeciągnąć, a mięsa nie przesuszyć.

 

KURCZAK ZE SZPARAGAMI

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • 150 gramów makaronu   w kształcie ziarenek ryżu;
  • 80 gramów szynki szwarcwaldzkiej;
  • Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

2. Makaron wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj według wskazań na opakowaniu.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

3. Mięso pokrój w niedużą kostkę i przypraw ulubioną przyprawą. Jeżeli używasz mieszanki przypraw zwróć uwagę, czy nie zawiera soli. Jeżeli tak nie sól dodatkowo mięsa.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

4. Szparagi umyj i odetnij od nich zdrewniałe końcówki.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

5. Szparagi wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj je 3 minuty od ponownego zagotowania wody. Gdy gotuję tylko dla siebie zwykle pomijam ten etap, ponieważ lubię surowe szparagi i nie potrzebuję ich dodatkowo blanszować. Ty wybierz swoją wersję.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

6. Szparagi odcedź i przelej zimną wodą, aby zachowały swój piękny, zielony kolor. Odłóż je na ręczniki papierowe. Wyjmij szynkę szwarcwaldzką z opakowania na kilka minut przed jej dalszą obróbką.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

7. Szparagi pokrój na małe kawałki (według upodobania), a szynkę w drobną kosteczkę.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

8. Na patelni rozgrzej nieco oleju arachidowego (lub roślinnego) i wrzuć szynkę. Smaż ją kilkadziesiąt sekund, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż wszystko na dużym ogniu 2 minuty (czas smażenia zależy od wielkości ognia i kawałków, które smażysz).

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

9. Dodaj pokrojone szparagi i smaż całość kolejne 2 minuty.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

10. Odcedź makaron, przelej go zimną wodą, odsącz i wrzuć na patelnię. Wyłącz gaz pod patelnią.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

11. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki i dopraw dodatkowo w razie potrzeby.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

 

12. Kurczak ze szparagami najlepiej smakuje podany zaraz po przygotowaniu.

KURCZAK ZE SZPARAGAMI i szynką dojrzewającą

A może SZPARAGI w CIEŚCIE zapiekane? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *