Kurczak z piekarnika z przygotowaną na gęsto ciecierzycą to bardzo łatwe, zdrowe i niezwykle kolorowe danie. Jadam je z przyjemnością, bo dostarcza mi wiele radości zwłaszcza zimą, kiedy szarości za oknem powodują depresję u wielu z nas. Kurczak jest bardzo popularnym mięsem, a papryka dostępna jest przez cały rok, choć akurat w zimie jej ceny są horrendalnie wysokie. Mimo wszystko myślę, że warto tego dania spróbować właśnie o tej porze roku, bo kurczak pieczony z ciecierzycą jest tego warty.

Szczególnie ciekawie komponuje się do kurczaka ciecierzyca na gęsto – nie przerażajcie się. W tym wypadku „na gęsto” dodaje tylko smaku temu warzywu. Kurczaka doprawiłem swoją ulubioną mieszanką przypraw z anyżem, na ostro. Ty użyj swojej ulubionej. Całe danie jest bardzo zrównoważone i delikatne. Zdecydowanie to danie dla każdego, ale kto preferuje ryby znajdzie podobny przepis na mojej stronie z użyciem fileta z łososia.

 

KURCZAK Z PIEKARNIKA

SKŁADNIKI:

  • pierś kurczaka o wadze około 300 gramów;
  • Twoja ulubiona przyprawa do drobiu;
  • po 1 sztuce małej zielonej, czerwonej i żółtej papryki;
  • puszka ciecierzycy;
  • kilka filecików z sardeli (anchois);
  • suszony tymianek;
  • cytryna
  • skrobia ziemniaczana;
  • pół szklanki bulionu drobiowego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Papryki przekrój na cztery części każdą, pozbaw gniazd nasiennych, umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i przełóż do naczynia, w którym będziesz zapiekać danie. Tam skrop je oliwą i dokładnie wymieszaj, aby każda część oblepiła się oliwą.

 

3. Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi i posyp dość obficie swoją ulubioną przyprawą. Jeżeli przyprawa nie zawiera soli posyp mięso również solą.

 

4. Ułóż kurczaka w naczyniu pomiędzy paprykami i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 15 minut.

 

5. Gdy kurczak i papryka się pieką przygotuj ciecierzycę na gęsto. W tym celu odcedź ją z puszki i odstaw na bok. Kilka filecików z sardeli drobno posiekaj, obierz i pokrój drobno czosnek.

 

6. Na małej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć sardele oraz czosnek. Smaż krótką chwilkę na niezbyt mocnym ogniu.

 

7. Wlej na patelnię odrobinę bulionu drobiowego i dosłownie pół łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody. Zamieszaj – sos na patelni powinien lekko zgęstnieć.

 

8. Dodaj nieco soli, suszonego tymianku i wciśnij sok z połowy cytryny. Duś na wolnym ogniu około 1-2 minut, aż nieco zgęstnieje.

 

9. Sprawdź, czy pierś z kurczaka jest już upieczona. W przypadku piersi z kurczaka używam termometru, który wbijam z najgrubszą część kawałka mięsa. Dzięki temu pierś z kurczaka upiecze się zawsze idealnie, będzie soczysta, jak należy. Drób winien mieć w najgrubszym miejscu 100 stopni, więc jak na zdjęciu widzisz mój potrzebuje jeszcze około 5 minut pieczenia.

UWAGA: Termometr to dobry sposób na sprawdzenie stopnia upieczenia mięsa. Dzięki niemu Twoja pierś z kurczaka pozostanie soczysta.

 

10. Do zgęstniałego sosu na patelni wrzuć ciecierzycę i duś jeszcze około 1-2 minut, aż jej ziarna oblepią się gęstym, aromatycznym sosem.

 

11. Upieczonego kurczaka wyjmij i pokrój w plastry. Idealnie upieczone mięso jest soczyste i wspaniałe w smaku – pierś z kurczaka może być wyborna.

 

12. Kurczak z piekarnika podawaj z upieczoną wraz z nim papryką. Całość możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny.


Drukuj

Zobacz również