KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

Kurczak z papryką to moja kolejna propozycja na szybkie i pyszne danie z woka. Jeżeli nie macie woka nie martwcie się, można je przygotować również na tradycyjnej patelni. Choć nie da się ukryć, że na woku to danie wychodzi smaczniejsze. Dla smaku i koloru warto użyć papryczek zielonych i czerwonych, takich małych, które można smażyć w całości. Dzięki temu danie będzie również oryginalne. Jeżeli nie dostaniesz grzybów shimeji możesz ja zamienić np. na shitake. Koniecznie spróbujcie – jest naprawdę pysznie.

 

KURCZAK Z PAPRYKĄ

SKŁADNIKI:

  • 350 gramów piersi z kurczaka;
  • 150 gramów małej zielonej papryki;
  • 150 gramów małej czerwonej papryki;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 mangold (burak liściasty);
  • pęczek grzybów shimeji;
  • mielona kolendra;
  • mielona adżika lub inna przyprawa do mięs;
  • sos sojowy;
  • sos ostrygowy;
  • limonka;
  • świeża kolendra;
  • olej arachidowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

2. Kurczaka pokrój w paseczki. Pierś z kurczaka warto dobrze przyprawić. O ile mielona kolendra to wybór w kuchni azjatyckiej dość oczywisty, o tyle adżika to już mój pomysł. Tę drugą przyprawę uwielbiam i często dodaję do różnych dań. Jeżeli nie masz adżiki użyj swojej ulubionej przyprawy.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

3. Do miski wlej nieco oleju arachidowego i wsyp obie przyprawy. Zarówno sól, jak i pieprz, bądź ostra papryka nie są potrzebne, bowiem adżika zawiera ich wystarczająco dużo.Zamieszaj. Dodaj pokrojonego kurczaka; dobrze wymieszaj go w przyprawie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 15 minut.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

4. Buraka liściastego pokrój. Białe, twarde łodygi w nieduże kawałki, liście mogą pozostać większe.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

5. Z grzybów shimeji odkrój korzonki.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

6. Rozgrzej mocno woka, wlej trochę oleju arachidowego, a gdy zacznie dymić wrzuć papryki. Smaż na najmocniejszym ogniu przez 2 minuty często mieszając, aż papryki nieco zmiękną i lekko przyrumienią się.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

7. Przesmażone papryki zdejmij z woka i wrzuć łodygi buraka oraz obraną i posiekaną grubo cebulę.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

8. Wrzuć do woka również grzyby. Zamieszaj i smaż wszystko 2 minuty. Gaz pod wokiem powinien być cały czas bardzo duży. Mieszaj warzywa co jakiś czas, aby się nie przypaliły.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

9. Na koniec wrzuć liście buraka i smaż wszystko jeszcze 1 minutę.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

10. Zdejmij przesmażone warzywa z woka i smaż zamarynowanego kurczaka. Mięso winno pozostać soczyste w środku, a stać się chrupiące w środku. Smaż kurczaka nie dłużej niż 2 minuty, oczywiście w zależności od wielkości kawałków mięsa.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

11. Usmażone mięso zdejmij z woka pozostawiając porcję na 1 osobę. Na patelnię wrzuć do mięsa po 1 porcji wcześniej usmażonych papryczek oraz warzyw. Smaż wszystko na mocnym ogniu około 1 minuty, aż danie stanie się ciepłe. Następnie zmniejsz ogień i wlej po 1 łyżce sosu sojowego i sosu ostrygowego. Zamieszaj, wyłącz gaz pod wokiem.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

12. Skrop danie świeżo wyciśniętym sokiem z limonki.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

 

13. Kurczak z papryką wymaga jeszcze na koniec ozdobienia go świeżą kolendrą dla podkreślenia świeżości smaku dania.

KURCZAK Z PAPRYKĄ z woka

Wszystkiego o WOKU dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *