KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

Kurczak z brokułami podany na bulgurze to świetne, kompletne danie, które można również uznać za sałatkę – najlepiej jada się je w temperaturze pokojowej. Oczywiście możecie dowolnie wymieniać jego składniki, np. bulgur zastąpić kuskusem, a brokuły innym ulubionym warzywem. Tego typu dania są moimi ulubionymi – zawierają bowiem zarówno białko, jak i warzywa oraz węglowodany. Ale jest tutaj przede wszystkim smak, który za każdym razie możecie kształtować według własnego uznania.

 

KURCZAK Z BROKUŁAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów polędwiczek z kurczaka;
  • różyczki z połowy brokuła;
  • kilka rzodkiewek;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • 1 szklanka bulguru (około 200 gramów);
  • mielone ziele angielskie;
  • 1 cytryna;
  • ziarna słonecznika;
  • kiełki np. lucerny;
  • jogurt naturalny;
  • sos chilli;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oprócz 400 gramów polędwiczek z kurczaka potrzebne są: różyczki z połowy brokuła, kilka rzodkiewek, 1 szklanka bulguru (około 200 gramów) oraz przyprawa do kurczaka. Ponieważ udało mi się w końcu „dopaść” mielone ziele angielskie to właśnie ta przyprawa nada smak kurczakowi w tym daniu.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

2. Obtocz polędwiczki z kurczaka w soli, pieprzu i sporej ilości mielonego ziela angielskiego.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

3. Brokuły gotuj na parze lub w wodzie – lepiej niech pozostaną „al dente” – nie ma nic gorszego od rozgotowanych warzyw.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

4. Mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij najlepiej dłonią. Smaż mięso bardzo krótko na patelni, aby pozostało soczyste.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

5. Do miski wrzuć pokrojone rzodkiewki, posiekane 3-4 dymki i garść świeżej kolendry.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

6. Do miski wlej dość sporo oliwy extra vergine, wyciśnij sok z cytryny, posól, popieprz i wymieszaj wszystko.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

7. Przygotuj bulgur – 1 szklankę bulguru zalej dwoma szklankami wrzącej wody i gotuj 5 minut, aż woda niemal całkowicie odparuje. Następnie zdejmij garnek z bulgurem z gazu, przykryj go pokrywką i odstaw na kilka minut, aż wchłonie resztę wody i spęcznieje. Na patelni upraż trochę ziaren słonecznika, przygotuj brokuły.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

8. Miękki bulgur rozłóż na dużym talerzu.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

9. Rozłóż na nim brokuły oraz mieszankę rzodkiewki, kolendry i dymki.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

10. Dodaj usmażone polędwiczki z kurczaka, a następnie utwórz kilka „gniazd” z kiełków np. lucerny.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

 

11. W kilku miejscach zrób duże kleksy z jogurtu naturalnego, na które wlej nieco ulubionego sosu (pasta harisa, sos chili, a nawet keczup). Kurczak z brokułami podany z ciekawym w smaku bulgurem to wspaniałe danie dla wszystkich domowników, ale także na spotkanie towarzyskie.

KURCZAK Z BROKUŁAMI i bulgurem

BURGERA z BULGUREM? Proszę uprzejmie <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *