Kurczak z brokułami podany na bulgurze to świetne, kompletne danie, które można również uznać za sałatkę – najlepiej jada się je w temperaturze pokojowej. Oczywiście możecie dowolnie wymieniać jego składniki, np. bulgur zastąpić kuskusem, a brokuły innym ulubionym warzywem. Tego typu dania są moimi ulubionymi – zawierają bowiem zarówno białko, jak i warzywa oraz węglowodany. Ale jest tutaj przede wszystkim smak, który za każdym razie możecie kształtować według własnego uznania.

 

KURCZAK Z BROKUŁAMI

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów polędwiczek z kurczaka;
  • różyczki z połowy brokuła;
  • kilka rzodkiewek;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • 1 szklanka bulguru (około 200 gramów);
  • mielone ziele angielskie;
  • 1 cytryna;
  • ziarna słonecznika;
  • kiełki np. lucerny;
  • jogurt naturalny;
  • sos chilli;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oprócz 400 gramów polędwiczek z kurczaka potrzebne są: różyczki z połowy brokuła, kilka rzodkiewek, 1 szklanka bulguru (około 200 gramów) oraz przyprawa do kurczaka. Ponieważ udało mi się w końcu „dopaść” mielone ziele angielskie to właśnie ta przyprawa nada smak kurczakowi w tym daniu.

 

2. Obtocz polędwiczki z kurczaka w soli, pieprzu i sporej ilości mielonego ziela angielskiego.

 

3. Brokuły gotuj na parze lub w wodzie – lepiej niech pozostaną „al dente” – nie ma nic gorszego od rozgotowanych warzyw.

 

4. Mięso przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij najlepiej dłonią. Smaż mięso bardzo krótko na patelni, aby pozostało soczyste.

 

5. Do miski wrzuć pokrojone rzodkiewki, posiekane 3-4 dymki i garść świeżej kolendry.

 

6. Do miski wlej dość sporo oliwy extra vergine, wyciśnij sok z cytryny, posól, popieprz i wymieszaj wszystko.

 

7. Przygotuj bulgur – 1 szklankę bulguru zalej dwoma szklankami wrzącej wody i gotuj 5 minut, aż woda niemal całkowicie odparuje. Następnie zdejmij garnek z bulgurem z gazu, przykryj go pokrywką i odstaw na kilka minut, aż wchłonie resztę wody i spęcznieje. Na patelni upraż trochę ziaren słonecznika, przygotuj brokuły.

 

8. Miękki bulgur rozłóż na dużym talerzu.

 

9. Rozłóż na nim brokuły oraz mieszankę rzodkiewki, kolendry i dymki.

 

10. Dodaj usmażone polędwiczki z kurczaka, a następnie utwórz kilka „gniazd” z kiełków np. lucerny.

 

11. W kilku miejscach zrób duże kleksy z jogurtu naturalnego, na które wlej nieco ulubionego sosu (pasta harisa, sos chili, a nawet keczup). Kurczak z brokułami podany z bulgurem to wspaniałe danie dla wszystkich domowników, ale także na spotkanie towarzyskie.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *