Kurczak w żółtym curry

Kurczak w żółtym curry to bardzo efektowne danie – feeria kolorów zachwyca na talerzu, ale co więcej, danie smakuje wyśmienicie, o ile oczywiście są to Wasze smaki. Moje tak i to zdecydowanie, dlatego dzielę się przepisem. Do tego dania najlepiej jest użyć mięsa z wyluzowanych udek kurczaka. Jest ono soczyste i ma o niebo lepszy smak od piersi kurczaka. Kurczak w żółtym curry to kwintesencja smaków Azji – mleczko kokosowe, przyprawa chińska „5 smaków”, czy ryż jaśminowy to składniki, które nadają specyficzny smak potrawom. Doskonały smak.

 

KURCZAK Z ŻÓŁTYM CURRY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z wyluzowanych udek kurczaka;
  • przyprawa chińska „5 smaków”;
  • 1 brokuł;
  • 250-300 gramów ryżu jaśminowego;
  • około 1 łyżki żółtej pasty curry;
  • 1 cebula;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • 300 ml domowego bulionu drobiowego;
  • 2 czerwone papryczki chili;
  • liście świeżej kolendry;
  • sos rybny;
  • mielona kurkuma;
  • limonka lub cytryna;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

Kurczak w żółtym curry

 

2. Kurczaka pozbaw zbędnego tłuszczu, umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Następnie lekko rozbij (tylko te kawałki, które są zbyt grube) i posyp obficie przyprawą chińską „5 smaków”.

Kurczak w żółtym curry

 

3. Rozgrzej dość mocno patelnię, wlej olej (np. arachidowy) i smaż kurczaka kilka minut, aż zbrązowieje (kurczak powinien pozostać soczysty w środku, nie smaż go zbyt długo). Osusz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i trzymaj w garnku pod przykryciem, aby pozostał ciepły.

Kurczak w żółtym curry

 

4. Pokrój w piórka cebulę, a 1 papryczkę chili pozbaw pestek i drobno posiekaj.

Kurczak w żółtym curry

 

5. Z brokuła przygotuj różyczki – dobrze, aby miały zbliżone rozmiary. Umyj je i pozostaw do odcieknięcia.

Kurczak w żółtym curry

 

6. Na patelnię, na której smażył się kurczak wlej odrobinę oleju, podgrzej i wrzuć cebulę i chili. Smaż krótko na średnim ogniu.

Kurczak w żółtym curry

 

7. Wrzuć na patelnię żółtą pastę curry i smaż wszystko około 30 sekund, aż uwolnią się aromaty.

Kurczak w żółtym curry

 

8. Dodaj opłukany wcześniej ryż oraz bulion drobiowy.

Kurczak w żółtym curry

 

9. Wlej mleczko kokosowe i wsyp 1 łyżeczkę mielonej kurkumy. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię np. folią aluminiową i gotuj 10 minut. Jeżeli trzeba podlej po pewnym czasie ryż odrobiną wrzącej wody lub bulionu drobiowego tak, aby nie przywarł i miał się w czym ugotować.

Kurczak w żółtym curry

 

10. Dodaj do ryżu brokuły, wmieszaj je delikatnie do środka, ponownie przykryj patelnię i gotuj całość 5 minut.

Kurczak w żółtym curry

 

11. Wyłącz gaz pod patelnią, do ryżu i brokułów dodaj usmażonego wcześniej kurczaka. Przykryj ponownie patelnię folią i odczekaj 5 minut, aż ryż uzyska właściwą konsystencję.

Kurczak w żółtym curry

 

12. Kurczak w żółtym curry podawaj przyozdobiony plasterkami czerwonego chili i listkami świeżej kolendry. Dopraw do smaku sosem rybnym i limonką.

Kurczak w żółtym curry

CURRY WARZYWNE też będzie smakować – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *