Kurczak w zielonym curry to rodzaj dania, które uwielbiam. To prosta i smaczna kuchnię. W dodatku smak i kolor mleczka kokosowego znakomicie komponuje się z kolorem i smakiem składników zielonego curry. Jest pięknie biało zielono, ale przede wszystkim jest bardzo aromatycznie. No i ostro, bo pasta curry jest naprawdę ostra. Znajdź kompromis pomiędzy ostrością, a wyrazistym smakiem dania regulując ilość pasty curry użytej do przygotowania tego dania. W zamian otrzymasz zdanie, które zasmakuje wszystkim. Bo kurczak w zielonym curry naprawdę smakuje wszystkim . Przekonaj się.

 

KURCZAK W ZIELONYM CURRY

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów piersi z kurczaka;
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 30 gramów (1 duża łyżka) zielonej pasty curry;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1-2 limonki;
  • puszka mleczka kokosowego;
  • zielona papryczka chilli;
  • sos rybny;
  • listki świeżej bazylii;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotuj około 300 gramów fasolki szparagowej – umyj ją pod bieżącą wodą, odetnij końcówki i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej pod skosem (ze względów estetycznych).

 

3. Pokrój w cienkie paseczki papryczkę chilli; odetnij (jeżeli jest) tłuszcz z piersi z kurczaka, umyj je pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi.

 

4. Kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki.

 

5. Na rozgrzaną patelnię wlej około mniejszą część mleczka kokosowego.

 

6. Dodaj łyżkę zielonej pasty curry (możesz dać więcej, ale pasta curry jest bardzo ostra; dodając jej więcej uzyskasz bardziej aromatyczne danie, ale również dużo ostrzejsze) i dobrze ja rozmieszaj.

 

7. Smaż pastę z mleczkiem na średnim ogniu około 2 minut, aż pasta uwolni niezwykły aromat.

 

8. Wlej na patelnię pozostałe mleczko kokosowe i dodaj fasolkę szparagową, kurczaka i świeżą kolendrę. Dodaj do smaku 1-2 łyżki sosu rybnego (zacznij od jednej – pasta curry jest dość słona, nie przesól). W razie, gdy potrawa jest za gęsta dolej odrobinę wrzątku.

 

9. Gotuj curry na małym ogniu około 10 minut, aby wydobyć smak potrawy.

 

10. Na koniec dopraw curry sokiem z limonki i ewentualnie cukrem.

 

11. Kurczak w zielonym curry podawaj w miseczkach; ozdób danie listkami świeżej bazylii i kolendry. Do curry najlepiej podać w osobnej miseczce ryż jaśminowy, ale równie dobrze smakować będzie z chlebkiem typu naan, albo nawet pita…


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “KURCZAK w zielonym CURRY”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *