KURCZAK w WARZYWACH duszony

Kurczak w warzywach to łatwe i dość szybkie w przygotowaniu danie. Jakich użyjecie warzyw zależy tylko i wyłącznie od Was, a tak naprawdę to danie powinno wyglądać zupełnie inaczej o różnych porach roku. Nie zapominajcie bowiem o sezonowych warzywach, bo wtedy smakują najlepiej. Co do samego kurczaka – uważam, że najlepsze w tym przypadku są „kawałki z kością”. Może to być udko, czy też podudzie. Nie powinna to być jednak cała duża ćwiartka, ponieważ warzywa gotować się będą krótko i trzeba dostosować do nich właśnie czas duszenia mięsa, aby kurczak był miękki, ale warzywa pozostały „al dente”. Pamiętaj, nigdy, przenigdy nie rozgotowuj warzyw.

 

KURCZAK W WARZYWACH

SKŁADNIKI:

  • 8 udek z kurczaka (tych mniejszych części, nie całych ćwiartek);
  • 1 cukinia;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 1-2 łodygi selera naciowego;
  • kilka szalotek lub 2 średnie cebule;
  • 2 średnie marchewki;
  • mała czerwona papryczka chilli;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 5 ziarenek ziela angielskiego;
  • mąka;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

2. Marchewki obierz i pokrój w dość grube plasterki, seler naciowy posiekaj w podobny sposób. Jeżeli szalotki są małe to pozostaw je w całości, jeżeli są większe przekrój na połowę. Oczywiście najpierw je obierz. Pokrój w grubą kostkę wszystkie papryki oraz cukinię (bez środków, za to ze skórką).

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

3. Kurczaka posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem ze wszystkich stron.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na mocnym ogniu z obu stron, aż stanie się ładnie zrumieniony. Smażenie kurczaka zacznij od strony ze skórą.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

5. Przesmażonego kurczaka przełóż do dużego garnka. Wrzuć do niego pokrojone marchewkę i seler naciowy, a także szalotki.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

6. Wrzuć do garnka również czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i papryczkę chilli (w całości), a także trochę soli i pieprzu. Wlej gorącej wody tyle, aby przykryła składniki. Doprowadź do wrzenia, a następnie skręć ogień na mały, przykryj garnek pokrywką i duś wszystko około 30-40 minut (aż kurczak zmięknie).

 

7. Wrzuć do garnka pokrojone papryki oraz cukinię.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

8. Jeżeli potrzeba dolej nieco wody. Duś wszystko na wolnym ogniu około 10 minut od ponownego zagotowania się. Kurczak musi być miękki, to oczywiste, ale warzywa MUSZĄ pozostać jędrne, lekko twardawe. Jeżeli sosu jest za dużo odparuj go na samym końcu.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

9. W szklance rozpuść w minimalnej ilości zimnej wody 1 łyżkę mąki. Wlej do niej 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany, wymieszaj dokładnie i wlej chochelkę sosu z garnka. Dobrze rozmieszaj i przelej zawartość szklanki do potrawy.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

10. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj 1 minutę. W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

 

11. Kurczak w warzywach duszony może być podana solo, ale najlepiej smakować będzie z ziemniakami, makaronem lub dowolną kaszą. Na przykład z pęczakiem.

KURCZAK w WARZYWACH duszony

Wypróbuj także BAKŁAŻANA w POMIDORACH przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *