KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

Kurczak w sosie curry z dodatkiem krojonych warzyw to jedno z moich ulubionych dań. Mnóstwo chrupiących warzyw – każdemu według woli w zależności od smaku i sezonu. Do tego nieco mięsa – polędwiczka wieprzowa lub kurczak. No i ten sos, ten przepyszny sos, który powstaje z czerwonej pasty curry na bazie mleczka kokosowego. Powiem Wam, powinniście spróbować, bo żadnej filozofii w przygotowaniu tego dania nie ma. Kurczak w czerwonym curry z warzywami to danie kompletne. Uwielbiam je i gorąco polecam.

 

KURCZAK W SOSIE CURRY

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów piersi z kurczaka;
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 cukinia;
  • 1 marchewka;
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego (około 200 ml);
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1-2- łyżki sosu rybnego;
  • 1-2 limonki lub 1 cytryna;
  • 1 łyżeczka suszonych liści kaffir;
  • szczypta cukru do smaku (opcja);

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotowuj wszystkie składniki.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

2. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój go w cienkie paseczki.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

3. Warzywa umyj i pokrój. Jak? Według mnie najlepszy efekt zarówno wizualny, jak i smakowy daje pokrojenie każdego warzywa w inny sposób. I tak marchewka w julienne (zapałki), papryki w kostkę, a cukinię w różnego kształtu kawałki. Będzie smakowało.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

4. Rozgrzej woka i wlej do niego gorącą wodę. Gdy się zagotuje wrzuć wszystkie warzywa (gdy nie masz woka zrób to w dużym garnku). Gaz cały czas musi być „na full”. Warzywa nie mogą „godzinami” leżeć w wodzie – mają się jak najkrócej blanszować.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

5. Gdy woda w woku zawrze gotuj w niej warzywa około 2 minut. Następnie odcedź je, odłóż na bok, a woka bardzo dokładnie osusz ręcznikami papierowymi i postaw z powrotem na gaz.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

6. Gdy wok się porządnie rozgrzeje wlej do niego 1 łyżkę sosu rybnego i natychmiast zmniejsz gaz poniżej średniego poziomu. Następnie wrzuć pastę curry; rozmieszaj, rozpuść ją, przesmaż krótko, aż zacznie uwalniać się aromat pasty. Zajmie Ci to niewiele ponad minutę.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

7. Podkręć gaz do maksimum i wrzuć do woka kurczaka. Dokładnie go wymieszaj z pastą i smaż około 3 minut.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

8. Wlej mleczko kokosowe i zmniejsz gaz do średniego poziomu.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

9. Wrzuć suszony kaffir i duś kurczaka kolejne 3 minuty.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

10. Wyciśnij sok z limonki i wrzuć garść posiekanej świeżej kolendry.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

11. Wrzuć na patelnie warzywa i duś całość na wolnym ogniu 2-4 minuty.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

12. Spróbuj i w razie konieczności dopraw jeszcze sokiem z limonki, sosem rybnym i kolendrą. Możesz dorzucić również pokrojoną w centymetrowej długości dymkę.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

 

13. Kurczak w sosie curry z chrupiącymi warzywami na mleczku kokosowym najlepiej smakuje podawany od razu z cząstkami limonki. Fantastyczne, pełne aromatów danie.

KURCZAK W SOSIE CURRY z warzywami

Wypróbuj KURCZAKA w ŻÓŁTYM curry przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *