Kurczak w pięciu smakach w panko panierowany

Kurczak w pięciu smakach to pierś kurczaka rozbita na kotlet, posypana przyprawą chińskie pięć smaków, a następnie panierowana w jajku i panko i smażona na patelni.

Kurczak w pięciu smakach to pierś kurczaka rozbita na kotlet, posypana przyprawą chińskie pięć smaków, a następnie panierowana w jajku i panko i smażona na patelni. To danie jest smakowitym kotletem z kurczaka świetnie przyprawionym i niezwykle chrupiącym. Taki kurczak podany z żółtym, aromatycznym ryżem z warzywami stanowi kompletne, przepyszne danie. Niech Cię nie zmyli zdjęcie. To nie jest zwykły kotlet, ale po prostu niebo w gębie. Nie żałuj mu przyprawy orientalnej przyprawy, nie żałuj panko, czyli japońskiej panierki (kupisz w sklepach z orientalną żywnością i większych marketach). Tu nie ma kompromisów, zastosuj się do mojego przepisu, a kurczak w pięciu smakach będzie Ci naprawdę smakował.

Składniki

2 spore kotlety z piersi kurczaka;
150 gramów ryżu basmati;
80 gramów mrożonego groszku;
100 gramów czerwonej fasolki z puszki;
pół łyżeczki mielonej kurkumy;
przyprawa „chińskie pięć smaków”;
sól, pieprz;
mąka pszenna;
1 wiejskie jajko;
panierka panko lub zwykła bułka tarta;

Kurczak w pięciu smakach przepis

Przygotuj składniki, z których wykonasz kolorowy ryż z warzywami do pysznego kotleta z kurczaka w pięciu smakach.

Groszek wrzuć na wrzącą wodę, gotuj ledwie kilka minut, aby był „al dente”. Przygotuj również odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę oraz mieloną kurkumę.

Ryż dobrze opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą (na jedną szklankę ryżu potrzeba 1,5 szklanki wody). Odstaw na 15 minut, aby ryż nieco wchłonął wodę. Następnie postaw na palniku, odrobinę posól i gotuj. Gdy woda się zagotuje wsyp 1⁄2 łyżeczki mielonej kurkumy. Możesz dodać również szczyptę szafranu do smaku. Gdy woda z garnka wyparuje prawie całkowicie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywą i pozostaw, aż ryż wchłonie resztę wody i spęcznieje (około 10 minut).

Przygotuj kotlety, umyj, osusz, rozbij delikatnie na grubość około 1 centymetra. Oprósz solą, pieprzem i posyp sporą ilością przyprawy „chińskie pięć smaków”. Następnie oprósz kurczaka mąką.

Zanurz kotlety w roztrzepanym jajku i obtocz dobrze w panierce panko. Następnie smaż kotlety na patelni z rozgrzaną dość sporą ilością oleju arachidowego. Smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron przez kilka minut.

Kurczak w pięciu smakach sposób podania

Podczas gdy kotlety się smażą, spulchnij ryż widelcem. Dodaj do ryżu fasolkę, groszek oraz trochę bambusa z zalewy (opcja). W razie potrzeby dosól. Na koniec wymieszaj wszystko delikatnie. Podawaj pokrojonego w paseczki z kolorowym ryżem z warzywami.


Wypróbuj jak genialnie smakuje ryba w pięciu smakach po chińsku oraz chrupiący kurczak w panierce z suszonym oregano.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *