Kurczak w panko w pięciu smakach to smakowity kotlet z kurczaka świetnie przyprawiony i niezwykle chrupiący. Podany  z żółtym, aromatycznym ryżem z warzywami stanowi kompletni, przepyszne danie. Niech Was nie zmyli zdjęcie – to nie jest zwykły kotlet, ale po prostu niebo w gębie. Nie żałuj przyprawy chińskiej „pięć smaków”, nie żałuj panko, czyli japońskiej panierki (kupisz w sklepach z orientalną żywnością i większych marketach). Tu nie ma kompromisów – zastosuj się do mojego przepisu, a mój kurczak w pięciu smakach będzie Ci naprawdę smakował.

 

KURCZAK W PANKO

SKŁADNIKI:

  • 2 spore kotlety z piersi kurczaka;
  • 150 gramów ryżu basmati;
  • 80 gramów mrożonego groszu;
  • 100 gramów czerwonej fasolki z puszki;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • przyprawa chińskie „pięć smaków”;
  • sól, pieprz;
  • mąka pszenna;
  • 1 wiejskie jajko;
  • panierka panko lub zwykła bułka tarta;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj składniki, z których wykonasz kolorowy ryż z warzywami do pysznego kotleta z kurczaka w pięciu smakach.

 

2. Ryż dobrze opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej zimną wodą (na jedną szklankę ryżu potrzeba 1,5 szklanki wody). Odstaw na 15 minut, aż ryż nieco wchłonie wodę.

 

3. Groszek wrzuć na wrzącą wodę – gotuj ledwie kilka minut, aż będzie „al dente”.

 

4. Przygotuj i odstaw na bok: podgotowany groszek, odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę oraz mieloną kurkumę.

 

5. Ryż postaw na palniku, odrobinę posól i gotuj. Gdy woda się zagotuje wsyp ½ łyżeczki mielonej kurkumy. Możesz dodać również szczyptę szafranu do smaku. Gdy woda z garnka wyparuje prawie całkowicie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywą i pozostaw, aż ryż wchłonie resztę wody i spęcznieje (około 10 minut).

 

6. Przygotuj kotlety – umyj, osusz, rozbij delikatnie na grubość około 1 centymetra. Oprósz solą, pieprzem i posyp sporą ilością przyprawy chińskiej „pięć smaków” (w końcu to ma być kurczak w pięciu smakach, no nie?)

 

7. Oprósz kurczaka mąką.

 

8. Następnie zanurz kotlety w roztrzepanym jajku i obtocz dobrze w panierce panko.

 

9. Na patelni rozgrzej dość sporo oleju arachidowego i smaż kotleta na średnim ogniu.

 

10. Zdejmij pokrywę z garnka i spulchnij ryż widelcem.

 

11. Dodaj do ryżu fasolkę, groszek oraz trochę bambusa z zalewy (opcja). W razie potrzeby dosól. Wymieszaj wszystko delikatnie.

 

12. Obróć kotleta na drugą stronę i smaż krótką chwilkę.

 

13. Chrupiący kurczak w panko w pięciu smakach podawaj pokrojony w paseczki z kolorowym ryżem z warzywami.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *