KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

Kurczak w białym winie po alzacku z dodatkiem świeżego estragonu i suszonych grzybów to danie wytworne, choć nieskomplikowane. Każdy smakosz wina doceni smak rieslinga pochodzącego z pięknej Alzacji. Doskonały bukiet, subtelny smak. Wino to idealne na letnie dni, doskonałe również do dań z drobiu przez cały rok. W przepisie poniżej rieslinga prosto z Alzacji dodaje się do marynaty, w której kurczaka się następnie dusi. Na koniec buduje się sos, który podbity słodką śmietanką i świeżym estragonem wynosi smak zwykłego kurczaka na piedestał. Zachęcam, bo warto.

 

KURCZAK W BIAŁYM WINIE

SKŁADNIKI:

  • 6 podudzi z kurczaka;
  • 400 ml domowego bulionu drobiowego;
  • butelka alzackiego rieslinga;
  • pęczek świeżego estragonu;
  • garść suszonych grzybów;
  • kilka szalotek;
  • 3 ząbki czosnku;
  • masło;
  • słodka śmietanka 30% tłuszczu;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Porządny, wiadomego pochodzenia kurczak to podstawa tego dania. Z podudzi odetnij nadmiar skóry i tłuszczu. Umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

2. Przygotuj pozostałe składniki, w szczególności świeży estragon, suszone grzyby i czosnek do smaku.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy z masłem i smaż podudzia z kurczaka na dość mocnym ogniu ze wszystkich stron.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

4. W międzyczasie posiekaj grzyby i czosnek.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

5. Obierz i posiekaj w piórka szalotki.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

6. Po około 10 minutach smażenia kurczak powinien być już pięknie zrumieniony z każdej strony. Zdejmij go z patelni i odłóż na talerz.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

7. Na patelnię włóż nieco masła i wrzuć szalotkę. Smaż chwilę, aż się zeszkli a następnie dorzuć czosnek. Smaż jeszcze minutę.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

8. Na patelnię wlej kieliszek alzackiego rieslinga i podkręć ogień pod patelnią. Butelkę z resztą wina wstaw do lodówki; będzie potrzebne do obiadu.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

9. Po kilku minutach wino powinno odparować.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

10. Wlej na patelnię 400 ml bulionu drobiowego, wrzuć posiekaną garść świeżego estragonu i grzyby.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

11. Całość posól i popieprz do smaku, zagotuj.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

12. Przelej zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i włóż do niego zrumienione wcześniej podudzia z kurczaka. Przykryj naczynie pokrywką i piecz mięso w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 45 minut.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

13. Po tym czasie wyjmij podudzia z sosu, przełóż je na pokrywkę naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 15 minut do zrumienienia.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

14. W tym czasie przygotuj sos. Przelej zawartość naczynia żaroodpornego do garnka i wstaw na spory ogień. Gotuj około 7 minut, aż płyn się zredukuje. Po tym czasie wlej do garnka słodką śmietankę, od razu zamieszaj, zagotuj i zaczekaj, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowe.

UWAGA: Od Ciebie zależy, ile dodasz słodkiej śmietanki. Czy będzie to ledwie 100 ml, czy cały pojemniczek zadecyduj Ty, bowiem każdy z nas ma inny smak i oczekiwania kulinarne.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

 

15. Kurczak w białym winie po alzacku podawaj na pysznym sosie estragonowym na białym winie udekorowany estragonem i szczypiorkiem.

KURCZAK w BIAŁYM WINIE po alzacku

Wypróbuj również HOT DOGA  z makrelą wędzoną przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *