kurczak tandoori

Kurczak tandoori to indyjska wersja pieczonego kurczaka. Pieczonego, bo świetnie przyprawionego i zamarynowanego kurczaka piecze się w glinianym piecu o nazwie tandoor. W przypadku braku takiego pieca bardzo często takiego kurczaka po prostu grilluje się na ruszcie opalanym węglami. Przyprawa do kurczaka tandoori nie ma jednolitych składników, więc smak może się nieco różnić. Zawsze jednak taki mix przypraw miesza się z gęstym jogurtem naturalnym. Nie mając pieca tandoor, ani możliwości użycia grilla można skorzystać z piekarnika. Kurczak tandoori smakować będzie również wyśmienicie, choć z pewnością brakować będzie nieco charakterystycznego dymnego aromatu i posmaku.

 

KURCZAK TANDOORI

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości kurczak wiejski;
  • 500 gramów gęstego jogurtu (np. typ grecki);
  • przyprawa tandoori;
  • limonka;
  • listki świeżej kolendry;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE.

1. Przygotuj wszystkie składniki.

kurczak tandoori

 

2. Kurczaka pozbaw skóry, oczyść, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

kurczak tandoori

 

3. Rozetnij kurczaka wzdłuż klatki piersiowej i połóż na blacie kuchennym wnętrzem do dołu. Naciskając mocno na kręgosłup całą dłonią złam kości tak, aby kurczak zrobił się płaski. Następnie ponacinaj głęboko mięso w każdym miejscu, aby marynata weszła jak najgłębiej.

kurczak tandoori

 

4. W misce wymieszaj przyprawę tandoori z jogurtem. Ilość przyprawy zależy od jej intensywności i Twoich preferencji. Przyprawę tandoori bez problemu dostaniesz w sklepach orientalnych albo kupisz przez internet. Moja mieszanka to: kolendra, musztarda, kozieradka, pieprz, cebula mielona, cynamon, czosnek, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, chilli, papryka.

przyprawa tandoori

 

5. Wysmaruj dokładnie całego kurczaka marynatą. Spraw, aby dostała się ona w najdalszy i najtrudniej dostępny zakamarek kurczaka.

kurczak tandoori

 

6. Zamarynowanego kurczaka włóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i włóż mięso najlepiej na całą noc do lodówki.

 

7. Wyjmij mięso z lodówki na 30 minut przed planowanym pieczeniem. Zdejmij folię z miski. Rozłóż kurczaka na kratce grillowej z piekarnika i umieść ją pośrodku piekarnika. Na dolnym poziomie wstaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia – podczas pieczenia marynata będzie kapać, lepiej na zabrudzić piekarnika, bo może mocno dymić.

kurczak tandoori

 

8. Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 – 60 minut (grzanie góra – dół) w zależności od jego wielkości. Ważne, aby mięso nie było przesuszone (piersi), a udka dopieczone. Dobrze jest użyć termometru, aby właściwie upiec kurczaka. Alternatywnie mięso będzie OK, gdyż po wbiciu wykałaczki w grubą część udka wypłynie z niego przeźroczysty, a nie różowy płyn.

kurczak tandoori

 

9. Gdy mięso jest upieczone warto na koniec przełożyć kratkę z kurczakiem na najwyższą półkę piekarnika, podkręcić temperaturę pieczenia do 250 stopni i przez 2 minuty ładnie zrumienić kurczaka z wierzchu.

 

10. Upieczonego kurczaka pokrój na dowolne kawałki tasakiem, albo nożycami do mięsa.

kurczak tandoori

 

11. Kurczak tandoori smakuje wybornie skropiony przed jedzeniem świeżo wyciśniętym sokiem z limonki i posypany listkami świeżej kolendry.

kurczak tandoori

Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj również mój GULASZ Z KALAFIORA przygotowany na sposób indyjski. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *