Kurczak smażony z grzybami shitake i warzywami to danie, które zdecydowanie najlepiej jest przyrządzić w woku, czyli chińskiej patelni. Oczywiście można je również przyrządzić na tradycyjnej patelni, wtedy jednak czas smażenia trzeba wydłużyć. Tak, czy siak składniki winny „pobyć” na patelni ledwie kilka minut, aby pozostały jędrne – kurczak miękki, a warzywa chrupiące.

Bez względu na to, jaką patelnię użyjesz dania przyrządza się błyskawicznie; gdy już poświęcisz trochę czasu na przygotowanie składników to samo smażenie trwa kilka minut. W tym przepisie użyłem piersi z kurczaka oraz świeżej papryki, grzybów shitake i kapusty pak choy. Zestaw tych składników może być jednak całkowicie dowolny; modyfikuj według własnego uznania, a przede wszystkim sezonowości warzyw.

 

KURCZAK SMAŻONY

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • 3 małe kapusty pak choy (jeśli nie masz użyj kapusty pekińskiej);
  • 1 mała czerwona papryka lub pół większej;
  • garść grzybów shitake;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • dymka;
  • świeża kolendra;
  • sos sojowy;
  • sos ostrygowy;
  • sos rybny;
  • sos sriratcha lub inny ostry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kurczaka pokrój w paski, namoczone grzyby osusz na ręczniku papierowym (jeżeli używasz świeżych pomiń ten krok). Pokrój paprykę  w cienkie paski.

 

3. Twarde części pak choy pokrój w większą kostkę, liście przesiekaj grubo.

 

4. Z pęczka świeżej kolendry odkrój łodygi i drobno przesiekaj. W taki sam sposób posiekaj białe części dymki. Pozostałą kolendrę i dymkę odłóż na bok. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

 

5. Woka rozgrzej na najmocniejszym palniku. Gdy zacznie się dymić wlej 2-3 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Rozprowadź go po całym woku, a następnie wrzuć kurczaka. Smaż 1-2 minuty podrzucając patelnią co chwilę, aby kurczak przesmażył się ze wszystkich stron.

 

6. Dodaj paprykę i grzyby; smaż kolejne 1-2 minuty. Gaz cały czas musi być rozkręcony „na całego”.

 

7. Wrzuć twarde części pak choy i smaż 1 minutę.

 

8. Przesmażone składniki przełóż na sito. Patelnię wstaw ponownie na gaz. Wlej 1-2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną białą część dymki, czosnek i łodygi kolendry. Smaż 30 sekund ciągle mieszając.

 

9. Wrzuć z powrotem przesmażone wcześniej warzywa i kurczaka.

 

10. Dodaj od razu przesiekane liście pak choy.

 

11. Pora doprawić danie – dodaj 1 łyżkę sosu rybnego i 2 łyżki sosu ostrygowego.

 

12. Dodaj 1-2 łyżki sosu sojowego oraz odrobinę ostrego sosu sriratcha.

 

13. Zamieszaj całość szybko – jeżeli danie jest za gęste wlej 1-2 łyżki bulionu drobiowego lub wody. Kurczak smażony podawaj ozdobiony listkami świeżej kolendry, ewentualnie posypany uprażony wcześniej orzechami nerkowca lub ziarnami sezamu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *