kurczak po myśliwsku

Kurczak po myśliwsku to klasyczne włoskie danie. W mojej wersji jest zdecydowanie subtelniejsze i delikatniejsze w smaku. Myślę, że z powodzeniem nadaje się na codzienny obiad, jak i na wystawną kolację; po prostu broni się smakiem. Oczywiście możesz modyfikować to danie pod kątem własnego gustu i smaku, ale uwierz – jeżeli zrobisz według tego przepisu będzie Ci naprawdę smakowało. Podstawą dania jest dobry kurczak, najlepiej zagrodowy lub ze sprawdzonej hodowli. Taki kurczak smakuje zdecydowanie inaczej od tych sklepowych. Nieporównywalnie lepiej. Z takim kurczakiem „kurczak po myśliwsku” smakować będzie idealnie.


KURCZAK PO MYŚLIWSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 cały kurczak podzielony na kawałki lub jego części w dowolnej konfiguracji;
  • 100 gramów szynki dojrzewającej;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • garść zielonych oliwek;
  • garść czarnych oliwek;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
  • kieliszek białego wytrawnego wina;
  • mąka;
  • oliwa extra vergine;

KURCZAK PO MYŚLIWSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

2. Umyj części kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie posól i popieprz – przełóż do naczynia żaroodpornego. Wrzuć 2 listki laurowe, igiełki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego), posiekane 2 ząbki czosnku oraz pieprz w ziarnach.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

3. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy oblepiły mięso. Wlej kieliszek białego wina półwytrawnego lub wytrawnego, przykryj naczynie i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Teraz możesz zająć się czymś innym 🙂

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

4. Po tym czasie wyjmij kurczaka z naczynia żaroodpornego i osusz ręcznikami papierowymi. Marynatę przelej do garnka.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

5. Do marynaty wlej puszkę pomidorów (a jeszcze lepiej domowego <<SOSU POMIDOROWEGO>>), zamieszaj i gotuj około 15 minut, aż całość nieco się zredukuje i nabierze smaków. Uwaga: jeżeli sos jest mało słony, to… świetnie – nie dosalaj. Oliwki i szynka dojrzewająca wystarczająco słone – nadadzą daniu odpowiedniego smaku i słoności 😉

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Kurczaka oprósz mąką.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

7. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kawałki kurczaka z obu stron na mocnym ogniu krótko, aż ładnie się zrumienią.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

8. Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego; pokrój szynkę dojrzewającą w kostkę.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

9. Kawałki szynki oraz czarne i zielone oliwki rozłóż na kurczaku.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

10. Do kurczaka z oliwkami i szynką wlej przegotowaną marynatę z pomidorami.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

 

11. Naczynie przykryj pokrywką i piecz całość w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-80 minut.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU


KURCZAK PO MYŚLIWSKU Z TOSKANII

Smakuje dobrze z wieloma dodatkami. Podawaj tak, jak lubisz, na przykład ze świeżym pieczywem, kuskusem czy ziemniakami.

KURCZAK PO MYŚLIWSKU


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *