kurczak po myśliwsku z Toskanii

Kurczak po myśliwsku to klasyczne włoskie danie. W mojej wersji jest zdecydowanie subtelniejsze i delikatniejsze w smaku. Myślę, że z powodzeniem nadaje się na codzienny obiad, jak i na wystawną kolację; po prostu broni się smakiem. Oczywiście możesz modyfikować to danie pod kątem własnego gustu i smaku, ale uwierz – jeżeli zrobisz według tego przepisu będzie Ci naprawdę smakowało. Podstawą dania jest dobry kurczak, najlepiej zagrodowy lub ze sprawdzonej hodowli. Taki kurczak smakuje zdecydowanie inaczej od tych sklepowych. Nieporównywalnie lepiej. Z takim kurczakiem „kurczak po myśliwsku” smakować będzie idealnie.

 

KURCZAK PO MYŚLIWSKU

SKŁADNIKI:

  • 1 cały kurczak podzielony na kawałki lub jego części w dowolnej konfiguracji;
  • 100 gramów szynki dojrzewającej;
  • puszka pomidorów bez skóry;
  • garść zielonych oliwek;
  • garść czarnych oliwek;
  • 2-3 liście laurowe;
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu;
  • kieliszek białego wytrawnego wina;
  • mąka;
  • oliwa extra vergine;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Umyj części kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie posól i popieprz – przełóż do naczynia żaroodpornego. Wrzuć 2 listki laurowe, igiełki z 1 gałązki świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego), posiekane 2 ząbki czosnku oraz pieprz w ziarnach.

 

3. Dokładnie wymieszaj, aby przyprawy oblepiły mięso. Wlej kieliszek białego wina półwytrawnego lub wytrawnego, przykryj naczynie i wstaw do lodówki na min. 1 godzinę. Teraz możesz zająć się czymś innym 🙂

 

4. Po tym czasie wyjmij kurczaka z naczynia żaroodpornego i osusz ręcznikami papierowymi. Marynatę przelej do garnka.

 

5. Do marynaty wlej puszkę pomidorów, zamieszaj i gotuj około 15 minut, aż całość nieco się zredukuje i nabierze smaków. Uwaga: jeżeli sos jest mało słony, to… świetnie – nie dosalaj. Oliwki i szynka dojrzewająca wystarczająco słone – nadadzą daniu odpowiedniego smaku i słoności 😉

 

6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Kurczaka oprósz mąką.

 

7. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kawałki kurczaka z obu stron na mocnym ogniu krótko, aż ładnie się zrumienią.

 

8. Obsmażonego kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego; pokrój szynkę dojrzewającą w kostkę.

 

9. Kawałki szynki oraz czarne i zielone oliwki rozłóż na kurczaku.

 

10. Do kurczaka z oliwkami i szynką wlej przegotowaną marynatę z pomidorami.

 

11. Naczynie przykryj pokrywką i piecz całość w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 60-80 minut.

 

12. Kurczak po myśliwsku z Toskanii smakuje dobrze z wieloma dodatkami. Podawaj tak, jak lubisz.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *