KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

Kurczak pieczony z warzywami to wspaniałe, proste i niezwykle smaczne danie. Zarówno części kurczaka, jak i warzywa dobierać możesz całkowicie indywidualnie. Tego typu dania uwielbiam szczególnie zimą, ale wtedy dostępność warzyw niestety nie jest zbyt duża. Wystarczą jednak np. marchewki, pietruszka, ziemniaki, papryka itp, by móc cieszyć się wybornym posiłkiem. Umówmy się, latem zamiast piekarnika zdecydowanie lepiej jest używać grilla – w taki sposób można przyrządzić chyba wszystko i smakowało będzie perfekcyjnie.

Zimą jednak to właśnie taki kurczak pieczony z warzywami jest niezastąpiony – będziecie zaskoczeni jakością i smakiem tego dania. I pamiętaj – kolorowe marchewki dodają uroku, ale nie są obowiązkowe. Jeżeli ich nie masz nie rezygnuj z tego dania, a po prostu użyj zwykłej marchewki.

 

KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI

SKŁADNIKI:

  • 5 udek z kurczaka (bez podudzi);
  • 2 marchewki pomarańczowe;
  • 2 marchewki żółte;
  • 2 marchewki fioletowe;
  • 1 duża zielona papryka;
  • 2 świeże karczochy;
  • 10 małych ziemniaków;
  • 2 główki czosnku;
  • 1 cytryna;
  • Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
  • oliwa extra vergine;
  • suszone rozmaryn i zioła prowansalskie;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

2. Kurczaka dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Następnie mięso posól, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, a także swoją ulubioną przyprawą (nie żałuj jej…). Uważaj – sprawdź, czy Twoja przyprawa nie zawiera już soli. Jeśli tak jest nie sól dodatkowo kurczaka.

UWAGA: Dobra przyprawa doskonale podkreśli smak mięsa.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

3. Do dużej miski wlej zimną wodę i wyciśnij do niej sok z całej cytryny. Woda z cytryną potrzebna będzie do obranych karczochów, aby nie ciemniały.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

4. Karczocha obierz z liści i odetnij ich pozostałości oraz łodygę (łodyga po obraniu również nadaje się do jedzenia). Małym nożykiem obetnij dookoła serca karczocha nadmiar zgrubień. Obranego karczocha wrzuć do wody z cytryną. Tak samo przygotuj drugiego karczocha.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

5. Z serc karczochów usuń dodatkowo ich środki, czyli kłujące, niejadalne igiełki.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

6. Pozostałe warzywa umyj i osusz.

UWAGA: Danie wyglądać będzie wspaniale, jeżeli użyjesz różnokolorowych warzyw.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

7. Paprykę pozbaw nasion i pokrój na kilka dużych kawałków, ziemniaki przekrój na połowę – jeżeli masz większe ziemniaki pokrój je na większą ilość części (zbyt duże kawałki ziemniaków nie upieką się w czasie, jakiego potrzebuje kurczak i będą twarde). Czosnek obierz z łupinek.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

8. Marchewki pokrój na słupki. Pamiętaj, że marchewki, aby stały się całkowicie miękkie wymagają dość długiego pieczenia. Zdecydowanie lepiej jest, aby były półtwarde – takie smakują najlepiej. Z tego względu pokrój marchewkę nie średniej grubości słupki.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

9. Wszystkie warzywa umieść w brytfance lub naczyniu żaroodpornym.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

10. Warzywa polej kilkoma łyżkami oliwy extra vergine.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

11. Skropione oliwą warzywa posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonym rozmarynem i suszonymi ziołami prowansalskimi. Wymieszaj wszystko, aby każdy składnik pokrył się oliwą i przyprawami. Wolisz inne przyprawy? Nie ma problemu – Twoja kuchnia, Twój wybór 😉

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

12. Pomiędzy warzywa ułóż skórą do góry lekko posmarowane oliwą kawałki kurczaka. Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni dokładnie 30 minut.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

13. Wyjmij blachę z piekarnika, wyłóż kurczaka i wymieszaj delikatnie warzywa.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

14. Połóż kurczaka z powrotem na brytfankę, tym razem drugą stroną – skórą do dołu. Piecz kolejne 30 minut. Po upływie łącznie 1 godziny pieczenia powtórz manewr z wymieszaniem warzyw i odwróceniem kurczaka – ostatnią fazę kurczak „spędzi” zatem ponownie skórą do góry. Piecz 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie, a warzywa „al dente”.

UWAGA: Optymalny czas pieczenia kurczaka z warzywami to około 80 minut.

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

15. Gdy mięso i warzywa uzyskają miękkość taką, jak tego oczekujesz podkręć temperaturę piekarnika do 250 stopni i ustaw grzanie tylko „grill od góry”. Piecz tak wszystko 1-2 minuty, aż pięknie się zrumieni. Czyż kurczak pieczony z warzywami nie wygląda pięknie?

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

 

16. Kurczaka pieczony z warzywami to danie, które znakomicie nadaje się do wspólnego biesiadowania…

KURCZAK PIECZONY z warzywami korzeniowym

Upiecz KURCZAKA w całości przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *