Kurczak pieczony w całości z cytryną

Kurczak pieczony w całości jest jednym z najbardziej lubianych przez Polaków dań. Taki kurczak ma jednak pewną ilość przeciwników, którzy chociaż chętnie rzucają się na pieczone udka, to jedna przesuszone kurze piersi pozostawiają…. No właśnie, komu? Niewielu jest bowiem amatorów pieczonych kurzych piersi, które po półtorej godzinie pieczenia całego kurczaka faktycznie przesychają. Toskańczycy wymyślili na to dobry sposób. Do środka kury wkładają cytryny, by z soku z pieczenia kurczaka, oliwy i właśnie upieczonych cytryn powstał cudowny, odświeżający sos. Tenże sos już na talerzu szczególnie pieczone piersi kurze czyni nadzwyczajnymi. Koniecznie wypróbujcie.

 

KURCZAK PIECZONY W CAŁOŚCI

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak wiejski o wadze około 1,7 kilograma;
  • 1-2 cytryny BIO;
  • oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobądź w jakikolwiek sposób wiejskiego, fajnego kurczaka. Nie musi być młody, stary, piękny, brzydki. Ważne, by przedtem żył zdrowo i był karmiony naturalnie, bez antybiotyków. Kurczaka bardzo dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi.

 

2. Oprócz kurczaka ważnym składnikiem są cytryny. Dobrze, gdyby były takie niepryskane, ekologiczne. Oliwa oczywiście jak najlepsza, ale to przecież oczywista oczywistość.

 

3. Cytryny, nawet gdy są BIO sparz krótko wrzątkiem. Następnie osusz. Ile cytryn? Jedna lub dwie sztuki, w zależności od ich wielkości.

 

4. Kurczaka wymasuj w środku niewielką ilością oliwy, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem tamże. Na koniec umieść wewnątrz cytrynę lub cytryny.

 

5. Zwiąż lub spętaj w dowolny sposób kurze nogi, a następnie całego kurczaka dość obficie posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

6. Czymże byłby kurczak w Toskanii bez choćby grama oliwy extra vergine… Skrop nią ptaka i wmasuj w niego oliwę, aby pokryła ona całe jego jestestwo…

UWAGA: Gdy kurczak jest dość tłusty nie nadużywaj oliwy. Jeżeli jednak ptak jest chudziutki nieco więcej oliwy z pewnością mu nie zaszkodzi.

 

7. Kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym i wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.

 

8. Piecz kurczaka 1 godzinę. W tym czasie wiele dziać się nie będzie, nie przejmuj się. Piecz dalej, a gdy zobaczysz, że kurczak pieczony z cytryną zaczyna puszczać soki polewaj go nimi co 5-10 minut.

 

9. Dzięki polewaniu naturalnym sosem powstałym podczas pieczenia kurczak będzie się wspaniale rumienił.

 

10. Kurczak o wadze około 1,7 kilograma powinien piec się blisko 2 godziny. Nie dajcie się jednak zwieźć, ponieważ każdy piekarnik ma inne grzałki i nieco inaczej piecze. Ostatecznie kurczak upieczony jest, gdy po wbiciu w niego np. wykałaczki wypłynie przeźroczysty, soczysty płyn. W takim przypadku kurczak pieczony jest gotowy.

 

11. Z naczynia żaroodpornego, w którym piekł się kurczak zlej wszystkie powstałe soki do małego garnuszka.

 

12. Ze środka kurczaka wyjmij cytrynę lub cytryny i pozostaw je na chwilę, aż nieco przestygną tak, aby dało się je wziąć w dłonie.

 

13. Kurczaka owiń luźno folią aluminiową i pozostaw, aż chwilkę odpocznie.

 

14. Cytrynę lub cytryny wyciśnij do garnka z przelanymi sokami z pieczenia ptaka. Nie musisz dodawać całego soku z cytryn, wszystko zależy od tego, jak kwaśny chcesz mieć sos.

 

15. Sos w rondelku gotuj chwilę na mocnym ogniu, aż nieco odparuje. W razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem. Sos powinien mieć kwaskowy, odświeżający smak.

 

16. Kurczak pieczony w całości znakomicie smakuje polany na talerzu sosem z oliwy i pieczonej cytryny. Zwłaszcza pieczone kurze piersi polane taki sosem zdecydowanie zyskują na smaku.

kurczak pieczony w całości z cytryną

Wypróbuj również mojego KRÓLIKA W SOSIE ŚMIETANOWYM. Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *