KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

Kurczak pieczony we włoskim stylu, czyli zapraszają ptak, ziemniaki, karczochy, a do tego rozmaryn, czosnek oraz jak najlepsza oliwa extra vergine. Oto kwintesencja włoskiego stylu w najsmaczniejszym wydaniu. To danie wspaniale nadaje się na niedzielny obiad – przygotowuje się je bardzo szybko, wkłada do piekarnika, a podczas ponad godzinnego pieczenia jest sporo czasu na wypicie aperitifu. Nie tylko pity wówczas aperitif wyostrza apetyt, ale także roznoszący się po całym domu zapach czosnku i rozmarynu. Nie zapomnijcie do tego dania podać dobrego, włoskiego wina.

 

KURCZAK PIECZONY

SKŁADNIKI:

  • 1 cały kurczak zagrodowy;
  • 4-6 ziemniaków;
  • 3-5 ząbków czosnku;
  • 1 duża cebula;
  • karczochy w oliwie;
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu;
  • oliwa extra virgin;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

2. Bardzo pożądanym składnikiem są również arcywłoskie karczochy w oliwie. Jeżeli ich nie masz, nie lubisz itd zastąp je innymi warzywami, np. pomidorami. Jeszcze lepiej, jak użyjesz świeżych karczochów.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

3. Mięso umyj, osusz, dobrze posól i popierz świeżo zmielonym pieprzem.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

4. Cebulę obierz i pokrój w ósemki; listki rozmarynu zerwij z gałązek.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

5. Ziemniaki obierz i pokrój na średniej wielkości kawałki.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

6. Do naczynia żaroodpornego, bądź brytfanki włóż kawałki kurczaka, a między nimi rozmieść ziemniaki.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

7. Dołóż cebulę i obrany czosnek.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

8. Całość dobrze posól, popierz, posyp listkami rozmarynu, polej oliwą extra virgin i dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

9. Po upływie 30 minut wyjmij naczynie i odwróć kurczaka na drugą stronę, a warzywa delikatnie zamieszaj. Dodaj karczochy. Wstaw naczynie do piekarnika na kolejne 30 minut.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

10. Po upływie łącznie 1 godziny pieczenia wyjmij naczynie i ponownie odwróć kurczaka, a warzywa delikatnie zamieszaj. Wstaw naczynie na jak najwyższą półkę piekarnika i nastaw grzanie z rożnem tylko od góry.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

 

11. Po upływie 15-20 minut kurczak pieczony na włoska modłę powinien być wspaniale zrumieniony i gotowy do spożycia.

KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami

Upiecz także KURCZAKA w CAŁOŚCI z cytryną przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “KURCZAK PIECZONY po włosku z warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *