Drukuj przepis

Kurczak na ostro z pastą fasolową to moja kolejna propozycja dania azjatyckiego przygotowanego metodą stir-fry. Metoda ta polega na przygotowaniu i pokrojeniu wszystkich składników tuż przed przygotowaniem dania, po czym następuje szybkie smażenie tychże składników na bardzo mocnym ogniu na woku. Dzięki tej metodzie mięso jest soczyste, a warzywa chrupiące, ale nie twarde. Samo smażenie trwa bardzo krótko, dzięki czemu dania stir-fry są zdrowe i pełnowartościowe. Mój kurczak na ostro przesmażony został z ogólnie dostępnymi warzywami, a smaku całości nadała fantastyczna, bardzo ostra pasta fasolowa, składająca się z naprawdę ostrych papryczek chilli, soi i bobu. Moc będzie z Wami…

 

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z kurczaka;
  • 100 gramów selera naciowego;
  • 100 gramów zielonej papryki;
  • 100 gramów cukinii;
  • pęczek dymki;
  • 2-3 tajskie papryczki chilli lub pół łyżeczki suszonych płatków chilli;
  • 1 łyżeczka startego imbiru;
  • 2 łyżki pasty fasolowej z chilli i bobu (chilli bean paste);
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1-2 limonki;
  • liście świeżej kolendry;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Łodygi selera naciowego pokrój ukośnie na jednocentymetrowe kawałki. Oczywiście istotne jest, by te najtwardsze warzywa pokroić na nieco mniejsze kawałki, by lepiej zmiękły podczas smażenia. W przypadku selera naciowego, który jest dość twardy i łatwo skóry nie sprzeda możesz go pokroić na nieco mniejsze kawałki. Ja lubię twarde warzywa, więc mój seler niech pozostanie dość duży 😉

 

3. Paprykę pozbaw nasion i pokrój w kawałki zbliżone wielkością do selera naciowego.

 

4. Cukinię pokrój w małe, nieregularne kawałki. Różnorodnie pokrojone warzywa to miły dla oka efekt na talerzu.

 

5. Mięso z kurczaka pokrój w nieduże kawałki lub w paski.

 

6. Obierz i zetrzyj imbir, posiekaj papryczki chilli, posiekaj dymkę: białe części drobno, zieloną część w 2-3 centymetrowe piórka.

 

7. Gdy masz już przygotowane i pokrojone wszystkie składniki można przystąpić do przygotowania dania. Potrwa to ledwie kilka minut – miej wszystko pod ręką.

 

8. Postaw wok na ogniu, rozgrzej go mocno, a gdy zacznie dymić wlej olej. Wrzuć od razu paprykę, seler i cukinię. Smaż warzywa na bardzo mocnym ogniu dość często mieszając, a najlepiej „podrzucając” wokiem.

 

9. Smaż warzywa 2-4 minuty, a gdy się lekko zrumienią i zmiękną zdejmij je z patelni i wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

10. Wytrzyj woka ręcznikiem papierowym, rozgrzej ponownie i wlej nieco oleju. Gdy zacznie dymić wrzuć pokrojonego kurczaka i smaż go 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając raz na czas.

 

11. Dodaj starty imbir, posiekane papryczki chilli i białe części dymki – zmniejsz gaz pod patelnią do połowy.

 

12. Dodaj pastę fasolową.

 

13. Wlej sos sojowy i nieco wody, wymieszaj wszystko razem – mięso nabierze pięknego koloru.

 

14. Wrzuć przesmażone wcześniej warzywa, zielone części dymki, zamieszaj. Gotowe. Jedna uwaga: jak widzisz nie doczyściłem starannie swojego woka, jak należy po uprzednim jego użyciu i mój kurczak na ostro nieco przywarł do niego. W przypadku woka jest to niedopuszczalne. Oczywiście nie miało to wpływu na smak i jakość dania, jednak mój wok po tym daniu nadawał się już jedynie do kosza. Jak prawidłowo dbać o woka dowiesz się TUTAJ > . Ja sobie też przeczytam raz jeszcze 😉

 

15. Kurczak na ostro z pastą fasolową podawaj z połową limonki ozdobiony listkami świeżej kolendry i plasterkami chilli. To szybkie, bardzo smacznie, ale przede wszystkim naprawdę ostre danie. Polecam smakoszom i twardzielom 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *