KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

Kurczak duszony w cebuli z pieczarkami to z pozoru niewiele różniące się od innych danie z drobiem. Gdy jednak poznasz szczegóły jego przyrządzenia, a zwłaszcza gdy je wypróbujesz zrozumiesz jego sens i poczujesz różnicę. Czerwona cebula moim zdaniem wciąż jest w naszej kuchni niedoceniana. Żółtą stosujemy niemal do wszystkiego, tą czerwoną jedynie do sałatek. Fakt, że podczas obróbki cieplnej czerwona cebula traci kolor i staje się bura, ale oddaje daniu znakomity smak, dzięki czemu i ono nabiera niepowtarzalnego smaku.

Podobnie zresztą sprawa ma się z białym pieprzem. Mój kurczak duszony w cebuli zawiera oba te składniki – spróbuj mojego dania, a przekonasz się, że czerwonej cebuli i białemu pieprzowi warto dawać częściej szansę w Twojej kuchni.

 

KURCZAK DUSZONY

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka;
  • 2 duże czerwone cebule;
  • 250 gramów brązowych pieczarek;
  • świeże oregano;
  • Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
  • kwaśna, gęsta śmietana;
  • sól, biały pieprz w ziarnach;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

2. Kurczaka umyj i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Biały pieprz zmiażdż w moździerzu. Tego pieprzu powinno być sporo; nie jest on przesadnie ostry, za to dość aromatyczny, a na tym właśnie nam w tym daniu zależy. Po zmiażdżeniu pieprzu powinno być około 2-3 łyżeczek.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

3. Kurczaka posyp obficie swoją ulubioną przyprawą, solą oraz białym pieprzem. Jeżeli używasz mieszanki przypraw, która zawiera sól pomiń dodatkowe solenie. Cebule obierz i pokrój w ósemki, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na mocnym ogniu z obu stron – w połowie smażenia dorzuć również cebulę.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

5. Przesmażonego na złoto kurczaka i cebulę przełóż (bez tłuszczu z patelni) do garnka i podlej gorącą wodą tak, aby nie przykryła mięsa. Wstaw garnek na gaz i duś mięso na wolnym ogniu.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pieczarki. Posól je lekko i posyp sporą ilością białego pieprzu.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

7. Smaż pieczarki na mocnym ogniu mieszając dość często, aż się ładnie przyrumienią.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

8. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z gotującym się kurczakiem. Całość uzupełnij wodą, jeżeli potrzeba. Dopraw również sporą ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

9. Przygotuj wiązkę świeżego oregano i również wrzuć do garnka.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

10. Całość posól według uznania (jeżeli potrzeba), garnek przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

11. Gdy kurczak duszony w cebuli jest już miękki pora na finał. Do miski przełóż około 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, zahartuj ją sosem z garnka, wymieszaj i wlej do garnka. Jeżeli sos nadal będzie zbyt rzadki możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

 

12. Kurczak duszony w cebuli z pieczarkami znakomicie smakuje z gotowanymi ziemniakami; jeżeli chcesz, aby danie pięknie wyglądało ozdób go dodatkowo przesmażonymi „na świeżo” kawałkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżego oregano.

KURCZAK DUSZONY w cebuli z pieczarkami

Wypróbuj KURCZAK TANDOORI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *