Kurczak duszony z dodatkiem sporej ilości czerwonej cebuli z pieczarkami to z pozoru niewiele różniące się od innych danie z drobiem. Gdy jednak poznasz szczegóły jego przyrządzenia, a zwłaszcza gdy je wypróbujesz zrozumiesz jego sens i poczujesz różnicę. Czerwona cebula moim zdaniem wciąż jest w naszej kuchni niedoceniana. Żółtą stosujemy niemal do wszystkiego, tą czerwoną jedynie do sałatek. Fakt, że podczas obróbki cieplnej czerwona cebula traci kolor i staje się bura, ale oddaje daniu znakomity smak, dzięki czemu i ono nabiera niepowtarzalnego smaku.

Podobnie zresztą sprawa ma się z białym pieprzem. Mój kurczak duszony w cebuli zawiera oba te składniki – spróbuj mojego dania, a przekonasz się, że czerwonej cebuli i białemu pieprzowi warto dawać częściej szansę w Twojej kuchni.

 

KURCZAK DUSZONY

SKŁADNIKI:

  • 4 udka z kurczaka;
  • 2 duże czerwone cebule;
  • 250 gramów brązowych pieczarek;
  • świeże oregano;
  • Twoja ulubiona przyprawa do kurczaka;
  • kwaśna, gęsta śmietana;
  • sól, biały pieprz w ziarnach;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kurczaka umyj i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Biały pieprz zmiażdż w moździerzu. Tego pieprzu powinno być sporo; nie jest on przesadnie ostry, za to dość aromatyczny, a na tym właśnie nam w tym daniu zależy. Po zmiażdżeniu pieprzu powinno być około 2-3 łyżeczek.

 

3. Kurczaka posyp obficie swoją ulubioną przyprawą, solą oraz białym pieprzem. Jeżeli używasz mieszanki przypraw, która zawiera sól pomiń dodatkowe solenie. Cebule obierz i pokrój w ósemki, pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i smaż kurczaka na mocnym ogniu z obu stron – w połowie smażenia dorzuć również cebulę.

 

5. Przesmażonego na złoto kurczaka i cebulę przełóż (bez tłuszczu z patelni) do garnka i podlej gorącą wodą tak, aby nie przykryła mięsa. Wstaw garnek na gaz i duś mięso na wolnym ogniu.

 

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pieczarki. Posól je lekko i posyp sporą ilością białego pieprzu.

 

7. Smaż pieczarki na mocnym ogniu mieszając dość często, aż się ładnie przyrumienią.

 

8. Przesmażone pieczarki przełóż do garnka z gotującym się kurczakiem. Całość uzupełnij wodą, jeżeli potrzeba. Dopraw również sporą ilością świeżo zmielonego białego pieprzu.

 

9. Przygotuj wiązkę świeżego oregano i również wrzuć do garnka.

 

10. Całość posól według uznania (jeżeli potrzeba), garnek przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

 

11. Gdy kurczak duszony w cebuli jest już miękki pora na finał. Do miski przełóż około 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, zahartuj ją sosem z garnka, wymieszaj i wlej do garnka. Jeżeli sos nadal będzie zbyt rzadki możesz go zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody.

 

12. Kurczak duszony z pieczarkami znakomicie smakuje z gotowanymi ziemniakami; jeżeli chcesz, aby danie pięknie wyglądało ozdób go dodatkowo przesmażonymi „na świeżo” kawałkami czerwonej cebuli oraz listkami świeżego oregano.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *