KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

Kurczak chow mein to jedno z głównych dań chińskich. Przygodę z kuchnią azjatycką warto rozpocząć właśnie od tego dania, ponieważ jest ono banalne i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie doskonale oddające smaki Azji. Jak to zwykle bywa przy przygotowaniu dań z woka wszystkie składniki należy mieć wcześniej przygotowane i pokrojone, ponieważ samo smażenie w woku jest błyskawiczne i nie ma wtedy czasu na obieranie, krojenie, siekanie itp. Dania z woka, a zatem i kurczak chow mein, to dania bardzo zdrowe, szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Kto nie próbował czas najwyższy to zmienić.

 

KURCZAK CHOW MEIN

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów suchego makaronu pszennego chow mein;
  • 1 pierś z kurczaka;
  • 1 większa czerwona papryka;
  • 250 gramów pieczarek lub grzybów shitake;
  • pęczek dymki;
  • nieduży kawałek świeżego imbiru;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • opakowanie kiełków fasoli Mung;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

2. Przygotuj kolejno wszystkie składniki: kurczaka i paprykę pokrój w nieduże paseczki (paprykę w cieńsze, kurczaka w grubsze), pieczarki pokrój w cienkie plasterki, posiekaj drobno czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce, wyłóż kiełki, a dymkę posiekaj w centymetrowe kawałeczki – białą część dymki posiekaj drobno i odłóż osobno.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

3. Makaron chow mein przygotuj według opisu na opakowaniu.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

4. Do przygotowania sosu potrzebne będą: 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

5. Wszystkie składniki sosu wlej do miski. Dodaj 2-3 łyżki wody i wymieszaj. Jeżeli potrzeba dodaj składnika, który jest zbyt słabo wyczuwalny w sosie. Odstaw miskę z sosem na bok.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

6. Rozgrzej mocno woka; wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego i wrzuć kurczaka. Smaż kilka minut (2-3 minuty) podrzucając co jakiś czas woka. Nie skręcaj w żadnym wypadku ognia pod wokiem – jeżeli temperatura woka jest zbyt wysoka (istnieje niebezpieczeństwo, że składniki się przypalą) po prostu podnieś go na krótką chwilę ponad palnik.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

7. Do krótko przesmażonego kurczaka wrzuć paprykę, pieczarki i białe części dymki.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

8. Smaż wszystkie składniki 2-3 minuty podrzucając woka co chwilkę. W ten sposób składniki na patelni smażą się równomiernie mieszając jednocześnie.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

9. Wyłóż przesmażone składniki na talerz. Do woka wlej 1 łyżkę oleju arachidowego; wrzuć imbir i czosnek. Przesmaż je króciutko; pilnuj, aby się nie przypaliły.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

10. Zmniejsz gaz pod wokiem i włóż z powrotem do niego przesmażone wcześniej składniki. Zamieszaj.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

11. Do woka wrzuć ugotowany makaron oraz zieloną część posiekanej dymki.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

12. Dodaj kiełki fasoli Mung.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

13. Wymieszaj wszystko, a gdy całość się podgrzeje (około 1-2 minut) wlej wcześniej przygotowany sos. Szybko zamieszaj.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

 

14. Kurczak chow mein podawaj od razu posypany dodatkowo posiekaną dymką. Pycha.

KURCZAK CHOW MEIN danie z woka

KURCZAK z PAPRYKĄ z woka przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *