Kurczak chow mein to jedno z głównych dań chińskich. Przygodę z kuchnią azjatycką warto rozpocząć właśnie od tego dania, ponieważ jest ono banalne i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie doskonale oddające smaki Azji. Jak to zwykle bywa przy przygotowaniu dań z woka wszystkie składniki należy mieć wcześniej przygotowane i pokrojone, ponieważ samo smażenie w woku jest błyskawiczne i nie ma wtedy czasu na obieranie, krojenie, siekanie itp. Dania z woka, a zatem i kurczak chow mein, to dania bardzo zdrowe, szybkie w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Kto nie próbował czas najwyższy to zmienić.

 

KURCZAK CHOW MEIN

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów suchego makaronu pszennego chow mein;
  • 1 pierś z kurczaka;
  • 1 większa czerwona papryka;
  • 250 gramów pieczarek lub grzybów shitake;
  • pęczek dymki;
  • nieduży kawałek świeżego imbiru;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • opakowanie kiełków fasoli Mung;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Przygotuj kolejno wszystkie składniki: kurczaka i paprykę pokrój w nieduże paseczki (paprykę w cieńsze, kurczaka w grubsze), pieczarki pokrój w cienkie plasterki, posiekaj drobno czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce, wyłóż kiełki, a dymkę posiekaj w centymetrowe kawałeczki – białą część dymki posiekaj drobno i odłóż osobno.

 

3. Makaron chow mein przygotuj według opisu na opakowaniu.

 

4. Do przygotowania sosu potrzebne będą: 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka cukru.

 

5. Wszystkie składniki sosu wlej do miski. Dodaj 2-3 łyżki wody i wymieszaj. Jeżeli potrzeba dodaj składnika, który jest zbyt słabo wyczuwalny w sosie. Odstaw miskę z sosem na bok.

 

6. Rozgrzej mocno woka; wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego i wrzuć kurczaka. Smaż kilka minut (2-3 minuty) podrzucając co jakiś czas woka. Nie skręcaj w żadnym wypadku ognia pod wokiem – jeżeli temperatura woka jest zbyt wysoka (istnieje niebezpieczeństwo, że składniki się przypalą) po prostu podnieś go na krótką chwilę ponad palnik.

 

7. Do krótko przesmażonego kurczaka wrzuć paprykę, pieczarki i białe części dymki.

 

8. Smaż wszystkie składniki 2-3 minuty podrzucając woka co chwilkę. W ten sposób składniki na patelni smażą się równomiernie mieszając jednocześnie.

 

9. Wyłóż przesmażone składniki na talerz. Do woka wlej 1 łyżkę oleju arachidowego; wrzuć imbir i czosnek. Przesmaż je króciutko; pilnuj, aby się nie przypaliły.

 

10. Zmniejsz gaz pod wokiem i włóż z powrotem do niego przesmażone wcześniej składniki. Zamieszaj.

 

11. Do woka wrzuć ugotowany makaron oraz zieloną część posiekanej dymki.

 

12. Dodaj kiełki fasoli Mung.

 

13. Wymieszaj wszystko, a gdy całość się podgrzeje (około 1-2 minut) wlej wcześniej przygotowany sos. Szybko zamieszaj.

 

14. Kurczak chow mein podawaj od razu posypany dodatkowo posiekaną dymką. Pycha.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *