KULKI z WĘDZONEGO tofu z imbirem na azjatycką nutę to moja propozycja na poniedziałkowy obiad. Bazą dania, do którego jako dodatek proponuję żółtą fasolkę szparagową jest wędzone tofu, który bez problemu dostaniecie w wielu punktach handlowych. Wędzone, bo takie będzie miało zdecydowanie lepszy smak, aniżeli tofu niewędzone, które w tym daniu po prostu nie sprawdzi się.
KULKI Z WĘDZONEGO TOFU
Tofu należy zmiażdżyć widelcem, dodać pozostałe składniki zagnieść na jednolitą masę. W lodówce schłodzić, a następnie uformować żądanej wielkości kulki. Smażyć najlepiej na oleju arachidowym, który podkreśli azjatycki czar kulek. Usmażone, odsączone na ręcznikach papierowych kulki z wędzonego tofu są gotowe. Koniecznie podaj do nich sos przygotowany z sosu sojowego i wasabi, który nada całości jeszcze lepszego smaku.
Szczegółowy przepis na smakowite KULKI znajdziesz <<TUTAJ>>.