Kukurydza z grilla z masłem po meksykańsku

Kukurydza z grilla, czyli kukurydza gotowana, a następnie grillowana i podana z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry i papryczki chipotle.

Kukurydza z grilla to kukurydza najpierw gotowana, a następnie grillowana i podana z masłem czosnkowym z dodatkiem świeżej kolendry i papryczki chipotle. Ta kukurydza z grilla po prostu zachwyca smakiem. Kukurydza, jak kukurydza, powiesz, a ja Ci dopowiadam: masło meksykańskie do niej. Czyli takie z dodatkiem kolendry, zesty z limonki i czegoś jeszcze. Czegoś pysznego i nietuzinkowego. Jeżeli znasz te smaki będziesz zachwycona/y. Jeśli nazwy składników nic Ci nie mówią zapoznaj się z przepisem poniżej i koniecznie taką kukurydzę zrób samodzielnie. Bo jest absolutnie niepowtarzalna.

Składniki

3 świeże kukurydze;
pół kostki masła;
1 papryczka chipotle w sosie adobo;
garść liści świeżej kolendry;
1 limonka;
sól;

Kukurydza z grilla przepis

Miękkie masło włóż do miski. Dodaj do niego posiekaną kolendrę, startą skórkę z limonki i wsyp trochę soli. Następnie dodaj drobno posiekaną małą papryczkę chpotle wraz z odrobiną sosu adobo. Papryczki chipotle w sosie adobo to wędzone papryczki jalapeno w sosie pomidorowym. Można je kupić w niewielkich puszkach. Są one naprawdę wściekle ostre, więc uważaj.

Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku, jeżeli trzeba dodaj brakującego składnika do smaku. Jeśli potrzebujesz samego masła przełóż je do małej miseczki i odłóż do lodówki, możesz je użyć na kanapkę lub do steka. Jest wyborne.

Przygotuj świeże kukurydze, czyli pozbaw je liści i włókien. Kukurydze wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kukurydze 7 do 10 minut. Tyle wystarczy, aby kukurydze stały się miękkie. Dłuższe gotowanie to twardsze kukurydze (kukurydza gotowana przepis tradycyjny i sprawdzony).

Ugotowane kukurydze odsącz z wody i wrzuć na ruszt lub na patelnię grillową, jeśli przygotowujesz je w domu.

Pamiętaj, że kukurydza jest ugotowana i miękka, więc nie wymaga długiego grillowania. Zależy nam jedynie na tym, aby „przeszła” dymem i pięknie się zrumieniła. Kukurydza z grilla musi pięknie wyglądać, to warunek niezbędny. Bo smakować będzie fenomenalnie.

Kukurydza z grilla sposób podania

Gdy kukurydze są już jak należy zdejmij je z rusztu i przełam każdą z nich na połowę, aby lepiej się je jadło. Każdy z kawałków kukurydzy wysmaruj masłem meksykańskim. Zaczekaj, aż masło zacznie się topić i pokrywać swoim smakiem kukurydzę.


Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj sprawdzony i uwielbiany przepis na chilli con carne.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *