Kukurydza z grilla, którą Wam poniże prezentuję po prostu zachwyca smakiem. Kukurydza, jak kukurydza, powiecie, a ja Wam dopowiadam: masło meksykańskie do niej. Czyli takie z dodatkiem kolendry, zesty z limonki i papryczki chipotle… Jeżeli znacie te smaki będziecie zachwyceni. Jeżeli nazwy w/w składników nic Wam nie mówią zapoznajcie się z przepisem poniżej i koniecznie taką kukurydzę zróbcie samodzielnie. Bo jest absolutnie niepowtarzalna.

 

KUKURYDZA Z GRILLA

SKŁADNIKI:

  • 3 świeże kukurydze;
  • pół kostki masła;
  • 1 papryczka chipotle w sosie adobo;
  • garść liści świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Miękkie masło włóż do miski. Dodaj do niego posiekaną kolendrę. W tle na zdjęciu widzisz małą puszkę papryczek chipotle w sosie adobo. To wędzone papryczki jalapeno w sosie pomidorowym. Sa naprawdę wściekle ostre, więc uważaj.

 

2. Do masła zetrzyj skórkę z limonki, dodaj drobno posiekaną małą papryczkę chpotle wraz z odrobiną sosu adobo oraz wsyp trochę soli.

 

3. Całość dobrze wymieszaj i dopraw do smaku; jeżeli trzeba dodaj brakującego składnika do smaku.

 

4. Jeżeli potrzebujesz samego masła przełóż je do małej miseczki i odłóż do lodówki – możesz je użyć na kanapkę lub do steka. Jest wyborne.

 

5. Przygotuj świeże kukurydze – pozbaw je liści i włókien.

 

6. Kukurydze wrzuć do garnka z gotującą się wodą. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kukurydze 7-10 minut. Tyle wystarczy, aby kukurydze stały się miękkie. Dłuższe gotowanie to twardsze kukurydze.

 

7. Ugotowane kukurydze odsącz z wody i wrzuć na ruszt lub na patelnię grillową, jeżeli przygotowujesz zboże w domu.

 

8. Pamiętaj, że kukurydza jest ugotowana i miękka, więc nie wymaga długiego grillowania. Zależy nam jedynie na tym, aby „przeszła” dymem i pięknie się zrumieniła. Kukurydza z grilla musi pięknie wyglądać, to warunek niezbędny. Bo smakować będzie fenomenalnie…

 

9. Gdy kukurydze są już jak należy zdejmij je z rusztu i przełam każdą z nich na połowę, aby lepiej się je jadło. Każdy z kawałków kukurydzy wysmaruj masłem meksykańskim. Zaczekaj, aż masło zacznie się topić i pokrywać swoim smakiem kukurydzę…

 

10. Kukurydza z grilla z niezwykłą omastą w stylu meksykańskim zrobi furorę na każdym grillu wśród większości uczestników – zapewniam Cię…

Lubisz kuchnię meksykańską? Spróbuj mojego CHILLI CON CARNE – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *