kukurydza gotowana

Kukurydza gotowana to nieodłączny element wrześniowego Krakowa. Jasne, że dzisiaj nie jest już tak popularna jak za „Komuny”, kiedy to właśnie wczesną jesienią w wielu punktach wokół krakowskiego rynku można było taką gotowaną kukurydzę nabyć. Ugotowana trzymana była w wielkich garach pod przykryciem. Po zamówieniu sprzedawca kolbę kukurydzy wyjmował szczypcami z wody i podawał na serwetkach. A my parząc sobie palce od gorącej kolby kukurydzy obficie obsypywaliśmy ją solą kamienną z Wieliczki. Jadało się taką kukurydzę zwykle idąc Szewską lub Floriańską klnąc na całego, bo kawałki ziaren i włókna wchodziły między zęby. Zawsze też podniebienie sparzone było od gorącego specjału. Nikt się tym jednak nie przejmował, bo kukurydza gotowana smakowała wybornie. Dzisiaj taka kukurydza, jako synonim krakoskiego street foodu powoli wypierana jest przez jakże tradycyjny, polski kebab. Cóż, takie czasy nastały…

 

KUKURYDZA GOTOWANA

SKŁADNIKI:

  • świeża i dorodna kukurydza;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE.

1. Kup jak najświeższą kukurydzę z pełnymi ziarnami, nie zaś zeschniętymi. Lepiej, żeby takowa nadal owinięta byłą liśćmi i włóknami, wtedy większa gwarancji jej świeżości.

 

2. Kukurydzę obierz z liści i usuń zewnętrzne włókna.

 

3. Do dużego garnka wlej wrzącą wodę. Garnek musi mieć na tyle dużą średnicę, aby zmieściła się w nim kukurydza. Również jego wysokość musi gwarantować, że kolba będzie swobodnie pływać w nim nie dotykając jego dna.

 

4. Pamiętając, by wody pod żadnym pozorem nie solić. Włóż do garnka kolbę (lub kolby) kukurydzy.

 

5. Gdy woda w garnku ponownie się zagotuje przykryj garnek, zmniejsz nieco gaz i gotuj kukurydzę 7 minut. Dokładnie 7 minut. Nie mniej i nie więcej.

 

6. Odkryj garnek i widelcem sprawdź stopień miękkości kukurydzy. Zwykle w tym momencie jest ona „al dente”, a więc wymaga jeszcze krótkiego gotowania.

 

7. Ponownie przykryj garnek pokrywką i gotuj kukurydzę 3 minuty. I ani minuty dłużej – to bardzo ważne. Uwierz, że 10 minut gotowania to maksymalny czas, aby kukurydza stała się miękka.

UWAGA: Optymalny czas gotowania kukurydzy to 7-10 minut.

 

8. Odkryj garnek i sprawdź widelcem miękkość kukurydzy. Gwarantuję Ci, że w 99 % przypadków jest w tym momencie miękka, jak należy. Jeżeli nie jest oznacza to, że wciśnięto Ci kukurydzę pastewną – w takim przypadku nadaje się ona jedynie do kosza.

 

9. Wyjmij kukurydzę z garnka szczypcami.

 

10. Ugotowaną kukurydzę osusz z nadmiaru wody ręcznikami papierowymi. Zauważ, że Twoja kukurydza po ugotowaniu zmieniła swój kolor na bardzo intensywny. W przeciwieństwie do tej surowej jest teraz bardzo żółta i jędrna. Wygląda bardzo smakowicie.

 

11. Połóż kukurydzę na talerzu i obficie posyp solą. Tak, soli ma być dużo.

 

12. Kukurydza gotowana winna być zajadana rękoma, od razu gdy gorąca. Po konsumpcji przydadzą się wykałaczki i coś do picia. Wszak soli na kolbie było dość sporo. I tak właśnie ma być.

kukurydza gotowana

Spróbuj także KUKURYDZY na sposób MEKSYKAŃSKI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *