kruszonka ze śliwkami

Kruszonka ze śliwkami to błyskawiczny deser, który z jednej strony gwarantuje pyszny smak śliwek z nutą cynamonu, a drugiej ten swego rodzaju gęsty kompot śliwkowy pokrywa chrupiąca kruszonka. Czy czegoś trzeba więcej? Oczywiście idealnie taki deser podać z lodami. Cóż, nie będzie to łatwe, bo śliwki najlepsze są jesienią, kiedy na lody mamy już niespecjalną ochotę. Kruszonka ze śliwkami jest jednak na tyle pyszna, że i bez lodów daje radę

 

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów dojrzałych śliwek węgierek;
  • 1 duża pomarańcza;
  • 100 gramów zimnego masła;
  • 250 gramów mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 70 gramów orzechów laskowych;
  • 100 gramów drobnego cukru;
  • 4 łyżki maślanki;
  • białko z 1 jajka;
  • 1-2 laski cynamonu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Dobre, dojrzałe śliwki to oczywiście podstawa. Kupuj owoce zawsze na placach, targach, czy bazarach. Sklepowe się nie nadają do niczego. Widzisz tę cenę pysznych węgierek? W żadnym sklepie nie kupisz tak tanio tak dobrych śliwek.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

2. Przygotuj wszystkie składniki.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

3. Śliwki wypestkuj, włóż do dużej miski i wlej do nich sok z wyciśniętej 1 dużej pomarańczy. Do śliwek dodaj również startą z tejże pomarańczy skórkę (oczywiście na początku dobrze sparz pomarańczę wrzątkiem).

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

4. Do śliwek wsyp 70 gramów cukru i dodaj cynamon. Zamieszaj dobrze i odstaw śliwki na bok.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

5. Mąkę przesiej do innej, dużej miski. Dodaj do niej proszek do pieczenia, starte lub utłuczone w moździerzu dość drobno orzechy oraz zimne, podzielone na kawałki masło.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

6. Oddziel od żółtka jajka białko i dodaj go do ciasta. Wlej również 2 łyżki maślanki i dwie łyżki wody lub jeszcze lepiej tyle samo śliwowicy łąckiej zrobionej z tych samych śliwek …

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

7. Wsyp pozostały cukier i szybko zagnieć ciasto.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

8. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 40×15 cm przełóż przygotowane wcześniej śliwki. Sok, który wypuściły możesz odlać, wtedy deser nie będzie za bardzo wodnisty. Dla mnie jednak jest to zbrodnia, toż to właśnie sok z tak dobrych śliwek decyduje o smaku deseru, więc zawsze ląduje razem ze śliwkami w naczyniu żaroodpornym 😉

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

9. Ciasto delikatnie rozgnieć wałkiem, a następnie uformuj rękoma. Powinno mieć około pół centymetra grubości.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

10. Tak rozwałkowane ciasto rozłóż na śliwkach. Delikatnie całość dociśnij i ponacinaj lekko w poprzek naczynia. Całość polej z wierzchu 2 łyżkami maślanki i posyp odrobiną cukru. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

11. Gotowy deser powinien mieć mocno chrupiącą z wierzchu, ale delikatną w środku strukturę. A śliwki z cynamonem? Cóż powiedzieć. Pycha.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

 

12. Kruszonka ze śliwkami znakomicie smakuje jedzona solo posypana cukrem pudrem, ale podana np. z lodami pistacjowymi jest wyśmienita.

KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI i lodami pistacjowymi

Zrób pyszne KNEDLE ze ŚLIWKAMI przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *