kruszon truskawkowy z malinami

Kruszon truskawkowy to doskonale orzeźwiający napój alkoholowy na wyjątkowo upalne, letnie dni. W tym przypadku słowo „alkoholowy” jest jednak użyte nieco na wyrost; owszem alkoholu do takiego kruszonu dolać należy i to dość sporo, ale po pierwsze jest to alkohol słaby, a po drugie musujący, bąbelkowy i delikatny w smaku. Sam kruszon to napitek z dość bogatą historią – szczyt popularności osiągnął bowiem już w XIX wieku, a jego składnikami było białe wino, cukier i owoce. Dzisiaj nieco naciągając tę zasadę kruszon można przyrządzić z dowolnych składników – na przykład tak, jak mój – z truskawkami i malinami.

 

KRUSZON TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI:

  • sporo dojrzałych truskawek
  • całkiem sporo dojrzałych malin;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 butelki wina musującego według własnego wyboru;
  • 100 ml mocniejszego trunku, np. Martini rosso;
  • mnóstwo lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dość sporo dojrzałych truskawek i podobną lub nieco mniejszą ilość malin. Umyj owoce, a następnie przełóż je do dużej miski. Owoce możesz również nieco zmiażdżyć, żeby lepiej puściły sok, ale wtedy ich niewielkie cząsteczki będą przeszkadzać w degustacji drinka – kwestia preferencji.

 

2. Owoce zasyp 2-3 łyżkami cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż puszczą sok.

 

3. Do mojego kruszona potrzebne będą dwie butelki wina musującego. Użyłem dwóch różnych, ale Ty możesz zastosować tylko jeden rodzaj. Wszystko zrób według własnego smaku. Jednym z trunków może być różowe, musujące wino – u mnie takie od Beyera z Dolnej Austrii – wino doskonałe, cóż powiedzieć, za dobre do przygotowania kruszonu… Drugą butelką może być np. klasyczne włoskie frizzante lub niemiecki sekt – wszystkie wina powinny być półwytrawne.

 

4. Ponieważ miałem jeszcze „końcówkę” czegoś mocniejszego, dodałem około 100 ml Martini Rosso.

 

5. Najpierw jednak owoce potraktowane kilkadziesiąt minut wcześniej cukrem podlej szklanką wina musującego, wymieszaj, a następnie owiń miskę, w której się znajdują folią spożywczą i odstaw na kolejne 30 minut. Takie działania mogą wydawać się Tobie zbędne, ale dzięki temu owoce lepiej „przejdą” winem i puszczą soki. Oczywiście, jeżeli Ci się spieszy i chcesz delektować się kruszonem jak najszybciej pomiń te czynności…

 

6. Pora przyrządzić kruszon z truskawkami i malinami. W tym celu przygotuj „przemacerowane” owoce i 2 butelki win musujących.

 

7. Zawartość miski, czyli owoce z sokiem przelej do dużego dzbanka (fr. Cruchon), a następnie wlej obie butelki wina musującego.

 

8. Do dzbanka z kruszonem dodaj tyle lodu, ile tylko się zmieści.

 

9. Kruszon truskawkowy im będzie podany zimniejszy, tym będzie smakował lepiej…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *