kruszon truskawkowy z malinami

Kruszon truskawkowy to doskonale orzeźwiający napój alkoholowy na wyjątkowo upalne, letnie dni. W tym przypadku słowo „alkoholowy” jest jednak użyte nieco na wyrost. Owszem alkoholu do takiego kruszonu dolać należy i to dość sporo, ale po pierwsze jest to alkohol słaby, a po drugie musujący, bąbelkowy i delikatny w smaku. Sam kruszon to napitek z dość bogatą historią, bowiem szczyt popularności osiągnął bowiem już w XIX wieku, a jego składnikami było białe wino, cukier i owoce. Dzisiaj nieco naciągając tę zasadę kruszon można przyrządzić z dowolnych składników – na przykład tak, jak mój – z truskawkami i malinami.

 

KRUSZON TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI:

  • sporo dojrzałych truskawek
  • całkiem sporo dojrzałych malin;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 butelki wina musującego według własnego wyboru;
  • 100 ml mocniejszego trunku, np. Martini rosso;
  • mnóstwo lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj dość sporo dojrzałych truskawek i podobną lub nieco mniejszą ilość malin. Umyj owoce, a następnie przełóż je do dużej miski. Owoce możesz również nieco zmiażdżyć, żeby lepiej puściły sok, ale wtedy ich niewielkie cząsteczki będą przeszkadzać w degustacji drinka – kwestia preferencji.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

2. Owoce zasyp 2-3 łyżkami cukru, dobrze wymieszaj i odstaw na około 30 minut, aż puszczą sok.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

3. Do mojego kruszona potrzebne będą dwie butelki wina musującego. Użyłem dwóch różnych, ale Ty możesz zastosować tylko jeden rodzaj. Wszystko zrób według własnego smaku. Jednym z trunków może być różowe, musujące wino – u mnie takie od Beyera z Dolnej Austrii – wino doskonałe, cóż powiedzieć, za dobre do przygotowania kruszonu… Drugą butelką może być np. klasyczne włoskie frizzante lub niemiecki sekt – wszystkie wina powinny być półwytrawne.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

4. Ponieważ miałem jeszcze „końcówkę” czegoś mocniejszego, dodałem około 100 ml Martini Rosso.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

5. Najpierw jednak owoce potraktowane kilkadziesiąt minut wcześniej cukrem podlej szklanką wina musującego, wymieszaj, a następnie owiń miskę, w której się znajdują folią spożywczą i odstaw na kolejne 30 minut. Takie działania mogą wydawać się Tobie zbędne, ale dzięki temu owoce lepiej „przejdą” winem i puszczą soki. Oczywiście, jeżeli Ci się spieszy i chcesz delektować się kruszonem jak najszybciej pomiń te czynności…

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

6. Pora przyrządzić kruszon z truskawkami i malinami. W tym celu przygotuj „przemacerowane” owoce i 2 butelki win musujących.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

7. Zawartość miski, czyli owoce z sokiem przelej do dużego dzbanka (fr. Cruchon), a następnie wlej obie butelki wina musującego.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

8. Do dzbanka z kruszonem dodaj tyle lodu, ile tylko się zmieści.

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

 

9. Kruszon truskawkowy im będzie podany zimniejszy, tym będzie smakował lepiej…

KRUSZON TRUSKAWKOWY z malinami

Spróbuj także KRUSZONA w innej postaci <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *