KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

Kruszon owocowy to napój alkoholowy doskonale gaszący pragnienie. Z tego powodu znakomicie nadaje się na upalne, letnie dni. Mój kruszon owocowy zawiera mnóstwo świeżych owoców – w tym przepisie proponuję połączenie malin, brzoskwiń oraz soczystych czereśni. Owoce proponuję „zalać” mieszanką zwykłego, lekkiego czerwonego półwytrawnego wina oraz prostego niemieckiego sekta – zamiast tego ostatniego z powodzeniem możesz użyć innego, dowolnego wina musującego, byle półwytrwanego. Całość jest bardzo orzeźwiająca i smaczna, ale pamiętaj – co za dużo to nie zdrowo.

 

KRUSZON OWOCOWY

SKŁADNIKI:

  • około 500 gramów dojrzałych malin, czereśni i brzoskwiń;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 butelkę musującego białego półwytrawnego wina;
  • 1 litrowy karton lub butelka słabego czerwonego wina;
  • mnóstwo kostek lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużego dzbanka (fr. Cruchon) włóż dojrzałe maliny, czereśnie i brzoskwinie. Owoce posyp 2 łyżkami cukru.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

 

2. Owoce z cukrem delikatnie wymieszaj i odstaw dzbanek na około 1 godzinę, aż owoce puszczą sok. Jeżeli chcesz możesz owoce nieco zagnieść, aby soku było jak najwięcej.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

 

3. Dużo soku z owoców oznacza jeszcze lepszy kruszon. Jeżeli po upływie godziny od zasypania owoców uważasz, że soku jest zbyt mało zagnieć owoce.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

 

4. Do dzbanka z owocami wlej butelkę musującego wina półwytrawnego i litrowy karton lub butelkę słabego czerwonego wina.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

 

5. Zarówno sekt, jak i czerwone wino winny być mocno schłodzone. W ogóle idea kruszona opiera się właśnie na drinku dość zimnym. Do kruszona spokojnie można dodawać również kostki lodu.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

 

6. Z powodów, o których pisałem powyżej kruszon należy przechowywać w lodówce.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

 

7. Kruszon owocowy można popijać przez cały dzień pamiętając, że zawiera on jednak alkohol – jeżeli zamierzasz takiego kruszona wypić „nieco” więcej warto dolać do niego trochę zimnej wody sodowej lub wrzucać po kilka kostek lodu do szklanki tuż przed jej podaniem.

KRUSZON OWOCOWY na letnie upały

Przygotuj także SANGRIĘ według przepisu <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *