Drukuj przepis

Kruszon brzoskwiniowy z malinami to moja kolejna propozycja lekkiego napoju owocowego z dodatkiem wina musującego, które doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Drzewiej kruszon znany był i chętnie pijany w Europie (w Polsce również), dzisiaj pewnie za jakiś czas odrodzi się za sprawą hipsterów, którzy przypiszą sobie jego wymyślenie. Niechaj w tym przeświadczeniu trwać będą, nie przeszkadza mi to, byle tylko kruszon prawdziwy tworzyli . Stewię, wino bezalkoholowe z tofu i owoce bez fruktozy niechaj zachowają dla siebie, a nam, prostym ludziom pozwolą „truć się” cukrem lub miodem, zwykłymi owocami i tradycyjnym winem. Zapraszam na kruszon. Dobry kruszon.

 

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów bardzo dojrzałych brzoskwiń;
  • 100 gramów dojrzałych malin;
  • pęk świeżej melisy i/lub świeżej mięty;
  • 2 łyżki porządnego miodu, najlepiej spadziowego lub gryczanego;
  • 1 litr wytrawnego lub półwytrawnego wina musującego (sekt lub prosecco);
  • mnóstwo kostek lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Maliny mogą się rozpadać, brzoskwinie być na granicy gnicia, byle pleśni nie miały. Jeżeli ten zestaw owoców Ci nie odpowiada spróbuj mojej „sangrii” – przepis znajdziesz TUTAJ > .

 

2. Brzoskwinie pokrój na kawałki, pestki usuń. Pokrojone brzoskwinie umieść w dużym dzbanie. Tak, dzban być musi, gdyż to właśnie od jego nazwy wzięła się nazwa tego koktajlu.

 

3. Jak pokroić brzoskwinie? Na kawałki takie, jakie lubisz. Małe, bądź duże. Ja uwielbiam pogryzać owoce sącząc kruszon, więc kawałki duże preferuję. Jeżeli nie lubisz „dodatków” w napojach brzoskwinie po prostu posiekaj jak najdrobniej… Jeżeli chcesz możesz nawet taki kruszon przyrządzić, by dało się pić go przez słomkę …

 

4. Maliny, choćby jak najpiękniejsze były ugnieć w dłoniach i do dzbana z brzoskwiniami dodaj. Dłonie umazane pachnącymi lasem malinami obliż, jakbyś znowu dzieckiem był…

 

5. Owoce, choć i tak dość słodkie są, czymś słodkim potraktować dodatkowo trzeba, by soki lepiej puściły. Dodaj miód, który oprócz słodyczy wspaniałego smaku doda. Zwłaszcza, jeżeli będzie to miód spadziowy albo nawet gryczany, o ile takowy dostaniesz. Miodu dodaj wedle smaku swego.

 

6. Owoce w dzbanie drewnianą łyżką ugniataj, aby soki puściły i z miodem się połączyły.

 

7. Do dzbana z owocami świeże liście mięty i/lub melisy dodaj w ilościach nierozsądnych, dużych. Melisa ukojenie da po „upojeniu”, mięta smaku charakterystycznego dopełni.

 

8. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw dzban na godzinę, by wszystkie smaki połączyły się.

 

9. A jakiego wina do kruszona użyć? Ja zdecydowanie preferuję lekkie, wytrawne lub półwytrawne wino musujące. Sekt lub prosecco sprawdzają się doskonale. I nie muszą to być wina najdroższe. Zresztą prosecco lub sekt zazwyczaj kieszeni nie rujnują.

 

10. Co najważniejsze, wino bardzo, ale to bardzo schłodzone być powinno. Jeśli tak właśnie jest wlej je do dzbana z owocami.

 

11. Twój kruszon brzoskwiniowy z malinami gotów jest w zasadzie, pozostaje jeszcze sporo lodu doń wrzucić. Według jednej szkoły uczyń to od razu, według alternatywnej kostki lodu do szklanic  z kruszonem dodawaj w momencie serwowania. Dzban cały czas w lodówce przechowuj, by odpowiednie schłodzenie utrzymywać.

 

12. Kruszon brzoskwiniowy z malinami jak narkotyk działa; dopóki dzbana całego nie wypijesz, dopóty skupić na innych czynnościach się móc nie będziesz. I nie o alkoholowe upojenie chodzi, bo kruszon procentów ilość ma nikczemną, a o smak i te owoce sektem nasączone. A zatem… „na frasunek dobry trunek” 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *