KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

Kruszon brzoskwiniowy z dodatkiem słodkich malin to moja kolejna propozycja lekkiego napoju owocowego z dodatkiem wina musującego, które doskonale gasi pragnienie w upalne dni. Drzewiej kruszon znany był i chętnie pijany w Europie (w Polsce również), dzisiaj pewnie za jakiś czas odrodzi się za sprawą hipsterów, którzy przypiszą sobie jego wymyślenie. Niechaj w tym przeświadczeniu trwać będą, nie przeszkadza mi to, byle tylko kruszon prawdziwy tworzyli. Stewię, wino bezalkoholowe z tofu i owoce bez fruktozy niechaj zachowają dla siebie, a nam, prostym ludziom pozwolą „truć się” cukrem lub miodem, zwykłymi owocami i tradycyjnym winem. Zapraszam na kruszon. Dobry kruszon.

 

KRUSZON

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów bardzo dojrzałych brzoskwiń;
  • 100 gramów dojrzałych malin;
  • pęk świeżej melisy i/lub świeżej mięty;
  • 2 łyżki porządnego miodu, najlepiej spadziowego lub gryczanego;
  • 1 litr wytrawnego lub półwytrawnego wina musującego (sekt lub prosecco);
  • mnóstwo kostek lodu;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Maliny mogą się rozpadać, brzoskwinie być na granicy gnicia, byle pleśni nie miały. Jeżeli ten zestaw owoców Ci nie odpowiada spróbuj mojej „sangrii” – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

2. Brzoskwinie pokrój na kawałki, pestki usuń. Pokrojone brzoskwinie umieść w dużym dzbanie. Tak, dzban być musi, gdyż to właśnie od jego nazwy wzięła się nazwa tego koktajlu.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

3. Jak pokroić brzoskwinie? Na kawałki takie, jakie lubisz. Małe, bądź duże. Ja uwielbiam pogryzać owoce sącząc kruszon, więc kawałki duże preferuję. Jeżeli nie lubisz „dodatków” w napojach brzoskwinie po prostu posiekaj jak najdrobniej… Jeżeli chcesz możesz nawet taki kruszon przyrządzić, by dało się pić go przez słomkę …

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

4. Maliny, choćby jak najpiękniejsze były ugnieć w dłoniach i do dzbana z brzoskwiniami dodaj. Dłonie umazane pachnącymi lasem malinami obliż, jakbyś znowu dzieckiem był…

UWAGA: Najlepszy kruszon to taki zrobiony z dojrzałych, sezonowych owoców.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

5. Owoce, choć i tak dość słodkie są, czymś słodkim potraktować dodatkowo trzeba, by soki lepiej puściły. Dodaj miód, który oprócz słodyczy wspaniałego smaku doda. Zwłaszcza, jeżeli będzie to miód spadziowy albo nawet gryczany, o ile takowy dostaniesz. Miodu dodaj wedle smaku swego.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

6. Owoce w dzbanie drewnianą łyżką ugniataj, aby soki puściły i z miodem się połączyły.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

7. Do dzbana z owocami świeże liście mięty i/lub melisy dodaj w ilościach nierozsądnych, dużych. Melisa ukojenie da po „upojeniu”, mięta smaku charakterystycznego dopełni.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

8. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw dzban na godzinę, by wszystkie smaki połączyły się.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

9. A jakiego wina do kruszona użyć? Ja zdecydowanie preferuję lekkie, wytrawne lub półwytrawne wino musujące. Sekt lub prosecco sprawdzają się doskonale. I nie muszą to być wina najdroższe. Zresztą prosecco lub sekt zazwyczaj kieszeni nie rujnują.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

10. Co najważniejsze, wino bardzo, ale to bardzo schłodzone być powinno. Jeśli tak właśnie jest wlej je do dzbana z owocami.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

11. Twój kruszon brzoskwiniowy z malinami gotów jest w zasadzie, pozostaje jeszcze sporo lodu doń wrzucić. Według jednej szkoły uczyń to od razu, według alternatywnej kostki lodu do szklanic  z kruszonem dodawaj w momencie serwowania. Dzban cały czas w lodówce przechowuj, by odpowiednie schłodzenie utrzymywać.

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami

 

12. Kruszon brzoskwiniowy z dodatkiem słodkich malin działa, jak narkotyk działa; dopóki dzbana całego nie wypijesz, dopóty skupić na innych czynnościach się móc nie będziesz. I nie o alkoholowe upojenie chodzi, bo kruszon procentów ilość ma nikczemną, a o smak i te owoce sektem nasączone. A zatem… „na frasunek dobry trunek”…

KRUSZON BRZOSKWINIOWY z malinami


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *