Drukuj przepis

Krupnik z grzybami to moja propozycja dla amatorów zarówno krupniku, jak i zupy grzybowej ze świeżych grzybów. Za takim połączeniem przemawiają oczywiście ogromne walory smakowe obu zup, ale również sezonowość mojego dania. Zarówno krupnik, jak i grzybowa ze świeżych grzybów wspaniale smakują jesienią, kiedy zimne dni coraz częściej dają nam się we znaki, a nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych dań . Mój krupnik z grzybami ewoluuje w sposób cudowny – na początku smakuje i pachnie grzybami, by po ostatecznym doprawieniu zupy śmietaną zdecydowanie skierować się w stronę klasycznego krupniku. Nie ma co więcej owijać – tej zupy musicie spróbować 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • kilka kawałków kurczaka na wywar;
  • jarzyna do rosołu;
  • 3-4 duże, świeże prawdziwki;
  • 1 żółta marchewka;
  • 1 pomarańczowa marchewka;
  • 1 batat;
  • 2 ziemniaki;
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • suszony majeranek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki na zupę.

 

2. Wywar na zupę bezwględnie musi być domowy – żadnych kostek, bulionetek i innych badziewi.  Przygotowanie wywaru mięsnego lub jarzynowego to bułka z masłem nawet dla laika. W tym przypadku wykorzystałem kości pozostałe po filetowaniu udzików z kurczaka i trochę chrząstek. Do tego oczywiście spora ilośc jarzyn, jak do rosołu.

Oczywiście Ty możesz użyć innych części kurczaka jednak lepiej, by były one raczej „kościste”, aniżeli mięsne. Wywar ma być lekki, z przewagą smakową jarzyn. Będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Nastaw zatem składniki i gotuj wywar.

 

3. Podczas, gdy wywar z kurczaka się gotuje przygotuj pozostałe składniki. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczach tarki, obierz batata i ziemniaki.

 

4. Batata i ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Pozostaw je w wodzie do czasu ich gotowania.

 

5. Grzyby pokrój w duże kawałki lub w duże, grube plastry. Grzyby to nie kapusta, nie szatkuj ich, bo po obróbce cieplnej pozostanie z nich masa podobna do… no nie, powstrzymam się 😉

 

6. Na dużą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i wlej nieco oliwy. Podgrzej tłuszcz.

 

7. Wrzuć na patelnię grzyby; posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posyp suszonym majerankiem. Tak właśnie – majerankiem, nie tymiankiem. Tym razem niech będzie inaczej 😉

 

8. Smaż grzyby kilka minut na mocnym ogniu mieszając je nie za często, aż staną się lekko brązowe, pięknie przysmażone.

 

9. W tym czasie wywar z kurczaka powinien juz być gotowy – odcedź go. Kolor mojego wywary nie był piękny z uwagi na chrząstki, które dodałem (kolagen, kolagen…). Zapewniam Was jednak, że smakowo był, jak należy, a dzięki dodaniu chrząstek miał również nieco zagęszczoną konsystencję 😉

 

10. Przełóż przesmażone grzyby do garnka z wywarem – gotuj grzyby 5 minut.

 

11. Po tym czasie wrzuć do zupy startą marchewkę.

 

12. Dodaj również przepłukaną kaszę jęczmienną.

 

13. Zupę posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

 

14. Wrzuć do zupy ziemniaki i gotuj zupę kolejne 5 minut.

 

15. Wrzuć bataty, dolej odrobine wody do uzyskania pożądanej gęstości zupy i gotuj ją następne 5 minut.

 

16. Zaraz po wrzuceniu batatów przygotuj „zaklepkę”. W tym celu do miski wsyp 1 łyżkę mąki i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj całość, aby nie było żadnych grudek.

 

17. Zahartuj „zaklepkę” 2 chochlami zupy, wymieszaj i wlej ją do garnka z zupą.

 

18. Krupnik z grzybami doprowadź do wrzenia, pogotuj 1-2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Zupę posól do smaku (jeżeli potrzeba), posyp dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dopraw suszonym majerankiem i posyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe. Jest przepysznie 🙂

 

19. Krupnik z grzybami podałbym nawet największemu malkontentowi kulinarnemu i wszystkim swoim wrogom 😉

Wolisz tradycyjny krupnik na skrzydełkach? Po przepis kliknij TUTAJ >.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *